fbpx

Knjižnice opremljene Makerspace prostorima i 3D pisačima kroz projekt Digitalni građanin

Donirali smo 3D pisače u 36 knjižnica i dodatno opremili Makerspace prostore u njih 6

27.5.2021.

Kroz projekt Digitalni građanin od 2018. godine surađujemo s knjižnicama i transformiramo ih u digitalne inovacijske i obrazovne centre.

Do sada smo knjižnice opremili micro:bitovima, BOSON dodacima za micro:bit i micro:Maqueen robotima, a u zadnjem donacijskom ciklusu smo donirali Prusa Mini 3D pisače u 36 knjižnica.

Popis svih knjižnica kojima je donirana oprema je ovdje.

Uz 3D pisače, u 6 knjižnica smo donirali dodatnu opremu te smo time otvorili Makerspace prostore u kojima korisnici imaju pristup naprednijoj digitalnoj tehnologiji.

Donirali smo im Boson Inventors kitove, BOSON Starter kitove, micro:Maqueen robote i Cricut Maker Starter Kitove.

Ovaj donacijski natječaj smo otvorili početkom 2021. godine, u travnju odabrali dobitnike, a u svibnju donirali opremu i organizirali edukaciju za knjižničare.

Edukacije i donaciju opreme smo održali kroz svibanj u knjižnicama koje opremamo Makerspace prostorima (Split, Šibenik, Rijeka, Jastrebarsko, Zagreb, Osijek). One čine “regionalne centre” za pristup naprednijoj digitalnoj tehnologiji te su druge knjižnice u njihovim prostorima preuzele donaciju opreme i sudjelovale na edukaciji.

Knjižničari su tijekom edukacije naučili koristiti 3D pisač, izraditi i pripremiti 3D modele za ispis te ih 3D ispisati.

Oprema se već nalazi u većini knjižnica s popisa, a do kraja godine će sve knjižnice koje koje su zaprimile opremu održavati besplatne radionice za javnost koristeći ove tehnologije.

Za detaljnije informacije, slobodno se javite u knjižnice s doniranom opremom (popis).

Pogledajte u nastavku par fotografija s radionica za knjižničare u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici Zagreb i Narodne knjižnice i čitaonice Jastrebarsko:

Druge vijesti iz projekta