fbpx

Projekt Digitalni građanin na Kosovu

Donirani micro:bitovi, BOSON setovi dodatka, 3D pisači i laptopi u 10 knjižnica na Kosovu

29.1.2021.

Sa Zakladom BONEVET s Kosova uspješno surađujemo od 2017. godine kroz projekte robotike i digitalne pismenosti.

U 2019. godini su se priključili projektu Digitalni građanin s ciljem transformiranja knjižnica u inovativne edukacijske centre. U nastavku pročitajte kako izgleda naša suradnja, što su napravili u 2020. godini i koji su daljnji planovi.

U projekt je ukupno uključeno 10 knjižnica s područja Kosova.

Organizirana su dva ciklusa radionica kroz koje su se zaposlenici knjižnica educirali o korištenju micro:bitova, BOSON setova dodataka za micro:bit te o 3D dizajnu i 3D ispisu materijala. Knjižničari su potaknuti da nakon ovih edukacija nastave raditi sa svojim korisnicima koristeći ovu opremu.

Kako bi dodatno potaknuli korisnike i knjižničare zaklada BONEVET je tijekom ljeta organizirala kreativne izazove koristeći micro:bit, BOSON dodatke, 3D dizajn i 3D ispis projekata.

Krajem 2020. godine su, u 10 knjižnica, donirali 40 laptopa koji su nabavljeni u sklopu ovog projekta.

Nažalost, knjižnice na Kosovu su slabije opremljene nego u Hrvatskoj, te je ova donacija bila nužna kako bi osigurala korištenje opreme, organiziranje radionica za javnost te poticanja daljnje suradnje svih sudionika projekta.

Ovom donacijom svi korisnici knjižnica će imati mogućnost razvijati svoje digitalne vještine u knjižnicama koristeći doniranu opremu.

U nastavku pogledajte nekoliko izjava sudionika projekta:

Kroz opremu koju smo dobili od Zaklade BONEVET, knjižnica u Viti uspjela je povećati broj mladih ljudi koji je posjećuju i sudjeluju u obrazovnim aktivnostima, smanjujući im tako vrijeme na ulici.”

Burim Jashari, knjižnica grada Viti

“Unatoč izazovnoj protekloj godini i uz veliku pomoć BONEVET-a, možemo s ponosom reći da su naša djeca napravila pozitivan pomak na području obrazovanja i svog interesa za knjižnicu.”

Shengyl Kelmendi, knjižnica grada Peja

Rexhep Krasniqi, BONEVET mentor

Druge vijesti iz projekta