fbpx

Digitalni građanin: prvi ciklus edukacije knjižničara iz Hrvatske, BiH, Srbije te Kosova

Više od 140 knjižničara naučilo osnove korištenja micro:bita!

11.1.2019.

ENG version here.

Digitalni građanin je projekt IRIM-a u kojem smo besplatno omogućili u više od 170 knjižnica edukacijsku tehnologiju (micro:bitovi, dodaci za micro:bit,…) s ciljem transformiranja knjižnica u digitalne inovacijske i obrazovne centre. Knjižnice će pomoću ovih tehnologija omogućiti uvođenje digitalnih vještina u lokalne zajednice.

Tijekom siječnja 2019. IRIM-ovi edukatori su provodili inicijalne edukacije za novouključene knjižnice s područja Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine te Kosova.

Održali smo ukupno 9 edukacija na kojima je sudjelovalo više od 140 knjižničara. Radionice su se održale:

  1. siječnja u Beogradu
  2. siječnja u Zadru i Zenici
  3. siječnja u Zagrebu i Mostaru
  4. siječnja u Belom Manastiru
  5. siječnja na Malom Lošinju
  6. siječnja u Virovitici
  7. siječnja u Prištini

Knjižničari su na edukaciji upoznali micro:bit, naučili kako ga koristiti te isprogramirali svoje prve programske kodove.

Micro:bit je izuzetno jednostavna nova tehnologija koja omogućava jednostavan i brz ulazak u svijet programiranja. Tako su i knjižničari “ušli u svijet programiranja” te su naučili kako npr. micro:bit pretvoriti u igraću kockicu ili u termometar. Za korištenje micro:bita ne postoji dobna granica i njegovo korištenje ne zahtijeva tehnička predznanja. 

Uskoro će početi drugi ciklus edukacije knjižničara u kojem će knjižničari naučiti raditi s BOSON setom dodataka koji će omogućiti stvaranje dodatnih kreativnih projekata.

Pogledajte fotogaleriju s radionica:

Želite li sudjelovati na radionici u Vašoj knjižnici ili pokušati programirati kod kuće s posuđenim micro:bitom?

Pogledajte u kojim su knjižnicama dostupni micro:bitovi koje možete posuditi kao knjige, a za radionice pitajte svoje knjižničare 🙂

Druge vijesti iz projekta