fbpx

STEM auto

Organiziramo besplatne radionice programiranja i robotike po Hrvatskoj!

Dovodimo STEM u male sredine, nešto kao moderni ‘bibliobus’. Naši instruktori putuju po Hrvatskoj i održavaju besplatne radionice digitalne pismenosti za početnike, temeljene na tehnologijama IRIM-a.

Radionice su zamišljene kao uvod u robotiku i programiranje te su namijenjene prvenstveno osnovnoškolskom uzrastu. Traju otprilike dva sata, a broj sudionika nije ograničen. Mi obično radimo radionice za 12 sudionika, no ako ih prikupite više – održat ćemo dvije!

STEM auto je projekt namijenjen prvenstveno manjim zajednicama čije ustanove i udruge do sada nisu sudjelovale u IRIM-ovim projektima. U manje razvijenim područjima nastavnici ili drugi mentori često misle da nemaju kompetencija niti dovoljne umreženosti za robotiku, programiranje i projekte poput Croatian Makers lige. Ove radionice služe upravo kao uvod i poticaj za rad u STEM područjima.

Radionice su besplatne za sudionike i organizatore, a za opremu se ne brinite jer ju donosimo sa sobom.

 

Projekt STEM auto je organiziran u ciklusima. Tijekom ljeta 2016. godine putovali smo po Slavoniji i Središnjoj Hrvatskoj te smo održali 44 radionice s preko 630 djece. Ideja je bila da omogućimo aktivnosti djeci koja nisu imala mogućnost odlaska na ljetovanje na more.

U 2017. godini smo održali dva ciklusa: zimski u veljači po Dalmaciji i otocima i ljetni tijekom kolovoza po Slavoniji. Tijekom zimskog perioda, kada nije aktivna turistička sezona, većina manjih pomorskih mjesta ‘utihne’. Upravo zbog toga smo otišli tamo i organizirali radionice robotike budući da su one djeci zanimljive, a i uvode ih u svijet STEM-a. U ljetnom ciklusu 2017. godine smo ponovno otišli u Slavoniju i održali radionice na kojima je sudjelovalo preko 350 djevojčica i dječaka. Više pročitajte ovdje i ovdje.

U 2018. godini tvrtka Tele2 je postala generalni pokrovitelj projekta. Tijekom godine smo održali 6. ciklusa STEM auta po raznim regijama Hrvatske od Dubrovnika do Buja do Vinkovaca. Ukupno u 2018. godini smo održali više od 130 radionica na kojima je sudjelovalo više od 2300 djevojčica i dječaka! Više o radionicama u 2018. godini pročitajte ovdje.

U 2019. godini ukupno smo održali 5 ciklusa (četiri za djecu i jedan za nastavnike). Ukupno smo održali 92 radionice na kojima je sudjelovalo 550 djevojčica i dječaka te nekoliko stotina nastavnika.

U 2020. i 2021. godini STEM auto smo provodili u suradnji s knjižnicama i drugim ustanovama, ovisno o ciklusima projekta.

Dakle, ako ste učitelj ili edukator koji radi s djecom, a u Vašoj sredini nema dovoljno projekata s robotima i programiranjem – skupite djecu i organizirajte prostor u školi ili negdje drugdje, a mi ćemo doći i organizirati besplatnu uvodnu radionicu. Za detaljnije informacije, slobodno nas kontaktirajte!

Želite vidjeti kako projekt izgleda?

Interaktivni prikaz radionica STEM auta

Vijesti i fotogalerije STEM auta