fbpx

STEM auto u knjižnicama

Besplatne radionice za javnost u knjižnicama

6.7.2021.

Počeo je novi ciklus STEM auta, projekta u kojem, kao „moderni bibliobus“, obilazimo mjesta i održavamo besplatne STEM radionice, ovog puta u hrvatskim knjižnicama.

Kroz ljeto, u suradnji s knjižnicama, planiramo održati veći broj radionica za javnost, a dio knjižnica uključenih u naše projekte (više od 100 knjižnica u Hrvatskoj) i samostalno održava besplatne radionice.

Ako ste zainteresirani, slobodno provjerite s lokalnim knjižničarem kako sudjelovati, koristiti i posuditi opremu (micro:bitovi, micro:Maqueen roboti, BOSON setovi dodataka, 3D pisači i druga oprema).

Kroz projekt STEM auto želimo svima omogućiti upoznavanje s tehnologijom, robotikom i programiranjem, neovisno o veličini mjesta u kojem žive i dostupnosti tehnologije. Projekt provodimo kroz cikluse u kojima naši edukatori odlaze u razne regije Hrvatske i svakodnevno održavaju radionice (npr. ciklus po Dalmaciji ili Istri).

Ovaj, ljetni ciklus STEM auta u knjižnicama je drukčiji i veći, jer planiramo tijekom cijelog ljeta posjećivati knjižnice i održavati radionice.

S provođenjem radionica smo krenuli u lipnju te smo do sada posjetili Vojnić, Pregradu, Ivanec, Jastrebarsko, Koprivnicu, nekoliko knjižnica u gradu Zagrebu, a trenutno provodimo ciklus po Dalmaciji (Blato, Korčula, Gradac, Ploče, Opuzen, Metković, Kaštel Sućurac, Dugopolje, Solin, Tisno, Vodice, Ražanac). Do sada smo održali gotovo 50 radionica, a u nastavku pogledajte ukratko kako su izgledale.

Radionice u suradnji s Knjižnicom i čitaonicom Vojnić

U Vojniću smo održali više radionica u suradnji s knjižnicom i lokalnom osnovnom školom. Tijekom zadnjeg tjedna nastave za osnovnoškolce, za svaki razred je održana po jedna radionica programiranja i STEM-a prilagođena njihovom uzrastu. Sudjelovalo je više od 230 učenika. Pogledajte fotogaleriju s radionica:

Radionice u Narodnoj knjižnici i čitaonici Jastrebarsko

U sklopu 19. ljetne igraonice održali smo 5 STEM radionica za zainteresirane u suradnji s knjižnicom i Centrom za kulturu Jastrebarsko. Djeca su se upoznala s osnovama programiranja i korištenja micro:bita, a u nastavku pogledajte fotogaleriju:

Radionice u Knjižnicama grada Zagreba, Gradskim knjižnicama Pregrada, Ivanec i Koprivnica

Naši edukatori su posjetili nekoliko knjižnica u kojima su održali radionice o 3D ispisu, programiranju micro:Maqueen robota i BOSON setova dodataka. U nastavku je galerija:

Ciklus STEM auta po Dalmaciji

Od kraja lipnja IRIM-ov edukator putuje po Dalmaciji i održava radionice.

Planirane su radionice na Korčuli, Gradacu, Pločama, Opuzenu, Metkoviću, Kaštelima, Dugopolju, Solinu, Tisnom, Vodicama, Ražancu i Biogradu na Moru.

Detaljnije o tim radionicama ćemo objaviti uskoro.

STEM auto projekt provodimo od 2016. godine i do sada smo održali više od 15 ciklusa s više od 330 radionica na kojima je sudjelovalo više od 4400 djece.

 
Druge informacije o projektu, kao i izvještaje s prošlih ciklusa pogledajte ovdje.

Druge vijesti iz projekta