fbpx

Ljetni STEM auto 2022. - Slavonski Brod, Vukovar, Ilok, Čepin, Beli Manastir i Daruvar

U mjesec dana STEM auta 250 sudionika na radionicama

29.7.2022.

Ljetnim STEM autom smo kroz kraj lipnja i srpanj putovali po unutrašnjosti Hrvatske. Održali smo radionice u centralnom dijelu i po Zagorju, a kroz zadnji tjedan srpnja posjetili smo Slavoniju i druge regije unutrašnjosti Hrvatske.

Prethodne izvještaje sa STEM auta pogledajte ovdje i ovdje, a u nastavku je kratki izvještaj s radionica iz Slavonskog Broda, Vukovara, Iloka, Čepina, Belog Manastira i Daruvara.

Gradska knjižnica Slavonski Brod

Rutu po Slavoniji smo započeli s radionicom u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod u ponedjeljak 25. srpnja. Dvanaestero djece je sudjelovalo na edukaciji te su naučili osnove programiranja micro:Maqueen Plus robota.

Mirovna grupa mladih Dunav, Vukovar i Gradska knjižnica i čitaonica Ilok

U Vukovaru smo posjetili zanimljivu udrugu pod nazivom Mirovna grupa mladih Dunav koja se bavi mnoštvom zanimljivih radionica i projekata s lokalnim i internacionalnim sudionicima.

Čak četrnaestero djece je sudjelovalo na edukaciji te su se pri kraju edukacije počeli raspitivati kako i gdje je moguće koristiti i nabaviti ove robote, te kada će imati iduću radionicu. Dio sudionika je već imao iskustva programiranja te su svi uspješno savladali zadatke i izazove edukatorice.

Iduća lokacija koju smo posjetili u utorak, 26.7. je bila knjižnica u Iloku. Na radionici je sudjelovalo 5 jako mladih sudionika koji u se zabavili programirajući robota.

Pogledajte fotogaleriju i Facebook objavu.

Knjižnica Centra za kulturu Čepin i Gradska knjižnica Beli Manastir

Idući dan smo posjetili dvije knjižnice. U Čepinu, u Knjižnici Centra za kulturu Čepin smo održali dvije radionice budući da je odaziv i interes za sudjelovanjem bio velik. Interes za programiranje su pokazale i djelatnice knjižnice te su sudjelovale na radionicama kao sudionici.

Nakon Čepina smo posjetili  i Gradsku knjižnicu Beli Manastir gdje smo održali radionicu za jedanaestero zainteresirane djece. Većina ih se po prvi puta upoznala s programiranjem te su se do kraja radionice počeli raspitivati gdje i kako mogu dalje nastaviti koristiti micro:bitove i robote.

Udruga Impress – Centar za mlade – Kuća mogućnosti

Za kraj ove rute STEM auta posjetili smo Udrugu Impress iz Daruvara. Dočekalo nas je mnoštvo zainteresirane djece, ali i odraslih osoba koji su htjeli sudjelovati na radionicama programiranja. Ukupno smo održali 3 radionice, svaku s različitom skupinom sudionika. Za početak smo napravili radionicu za lokalnu djecu, a nakon toga smo drugu radionicu održali s djecom vrtićke dobi te treću s odraslim osobama, volonterima i drugim zainteresiranima iz Udruge Impress.

Sveukupno, samo na ove tri radionice je sudjelovalo čak 33 djece, a uz njih i nekoliko odraslih osoba. Pogledajte fotogaleriju i Facebook objavu.

Druge vijesti iz projekta