fbpx

IRIM/Croatian Makers – pregled 2023. godine

5.1.2024.

Read English version here.

Još jedna uspješna i vrlo zanimljiva godina je iza nas. U 2023. godini smo pokrenuli nove projekte, unaprijedili dosadašnje, te proslavili 9 godina postojanja IRIM-a i 8 godina provođenja projekta Croatian Makers robotičke lige.

Svakodnevno provodimo veliki broj nacionalnih i internacionalnih projekata u koje smo do sada uključili više od 350.000 djece.

U nastavku naše aktivnosti:

Croatian Makers liga

Croatian Makers liga, natjecanje iz robotike i programiranja za djecu osnovnoškolske dobi, naš je prvi veliki projekt i pokretač cijele naše priče. U početku smo planirali opremiti 50 škola s 250 robota, ali se zbog velikog interesa samo kroz prvi poziv za sudjelovanje prijavilo više od stotinu škola i udruga. Liga se od školske godine 2015./2016. do danas kontinuirano provodi te je do sada u projekt uključeno više od 600 osnovnih škola, knjižnica, udruga i drugih edukativnih ustanova.

U školskoj godini 2022./23. smo kroz projekt „STEM u zajednici“ svim ustanovama donirali nove micro:Maqueen Plus robote, a kao dodatak novim robotima, kroz projekt „Umjetna inteligencija u STEM edukaciji“ smo donirali i HuskyLens kamere za umjetnu inteligenciju čime smo obnovili opremu svih sudionika u Ligi. Kamere su unijele novu dimenziju u programiranje robota i otvorile razne nove mogućnosti za kreativnost djece.

Kroz projekt su razvijeni i edukacijski materijali za korištenje opreme te priručnik o umjetnoj inteligenciji, čime je ta tema uvedena u više od 400 škola diljem Hrvatske. Priručnik je dostupan ovdje, a interaktivni tečaj na našem Izradi! edukacijskom web portalu.

U školskoj godini 2022./2023. su održana 4 kola natjecanja Croatian Makers lige. Kao zanimljivost bismo izdvojili treće kolo, održano u veljači 2023. godine, kao prvo “fizičko” kolo u ovoj školskoj godini. U njemu je sudjelovalo gotovo 1.500 natjecatelja iz 450 natjecateljskih ekipa, okupljenih u 39 regionalnih centara u Hrvatskoj gdje su istovremeno rješavali zadatke.

Pogledajte kratki video koji odlično prikazuje atmosferu s održanog fizičkog kola Lige.

IRIM je za najbolje timove krajem školske godine organizirao online Superfinale Croatian Makers lige 2022./23., na kojem je sudjelovalo 225 natjecatelja iz 61 natjecateljske ekipe. Najbolji u mlađoj dobnoj skupini (1. – 4. razred) su bili natjecatelji iz OŠ Ivane Brlić Mažuranić Rokovci Andrijaševci i u starijoj (5. – 8. razred) natjecatelji iz Foto Film Video Amateri Luke.

U sezoni Croatian Makers lige 2022./23. sveukupno je sudjelovalo više od:

STEM auto

U 2016. godini smo pokrenuli STEM auto – projekt u kojem putujemo Hrvatskom poput „modernih bibliobusa“ i održavamo besplatne radionice iz STEM-a. Projektom STEM auto želimo svima omogućiti upoznavanje s tehnologijom, robotikom i programiranjem, neovisno o veličini mjesta u kojem žive i dostupnosti tehnologije.

Radionice su zamišljene kao uvod u robotiku i programiranje te su namijenjene prvenstveno osnovnoškolskom uzrastu. IRIM sa sobom donosi sve potrebno za održavanje radionica (oprema, laptopi, produžni kablovi,…), a domaćin jedino treba iskazati interes, omogućiti prostor za održavanje radionice i okupiti sudionike.

U 2023. godini smo održali i proveli 86 mobilnih ‘STEM auto’ radionica na kojima je sudjelovalo 1.126 djece koju smo upoznali s osnovama robotike i programiranja te potaknuli na uključivanje u STEM aktivnosti. IRIM-ovi edukatori su obišli cijelu Hrvatsku s fokusom na ruralna i manja mjesta kako bi svoj djeci, bez obzira gdje žive, omogućili da isprobaju rad s robotima.

Detaljnije o projektu pročitajte ovdje.

U projekt STEM auto u 2023. godini je uključeno:

Generacija NOW

Suradnju s Hrvatskim Telekom-om smo započeli još u 2016. godini kroz projekt Zajedno smo jači u kojem smo ustanovama donirali Internet of things (IoT) pakete.

Od tada do danas provodimo projekte s HT-om, a Generacija NOW je najnovija inačica u kojoj smo, samo u školskoj godini 2022./23., uključili više od 140 škola, udruga, knjižnica i drugih ustanova koje rade s djecom osnovnoškolske i srednjoškolske dobi te donirali Dasduino i Neuron IoT setove i dodatke.

Generacija NOW se provodi s ciljem pružanja najmodernijih oblika edukacije mladima kako bi oni, uz pomoć najnovije tehnologije, razvijali svoju kreativnost i inovativnost. Od svog početka kroz program Generacija NOW je uspješno prošlo više od 4.000 djece i mladih diljem Hrvatske, a u njemu je sudjelovalo više od 360 obrazovnih institucija.

U prošloj školskog godini u projektu je sudjelovalo 1.400 djece i mladih iz 142 obrazovne ustanove iz raznih dijelova Hrvatske. Timovi učenika osnovnih i srednjih škola pokazali su veliku kreativnost, originalnost i zavidnu primjenu stečenog tehničkog znanja. Tema ovogodišnjeg programa bile su ‘Zelene tehnologije’ te kako moderne tehnologije povezati s ekologijom i održivosti.

Svi sudionici projekta su tijekom školske godine morali izraditi barem jedan projekt. Nakon odabira najboljih radova, 18 najuspješnijih timova smo pozvali na završnu izložbu i hackathon, održane u lipnju 2023., gdje su prezentirali svoje radove žiriju i ostalim sudionicima događaja.

Najboljim radovima projekta Generacija NOW 2022./23. prema odluci stručnog žirija proglašeni su:

U kategoriji prvog do četvrtog razreda osnovne škole najbolji rad je ‘Pametna kišna krila’ (OŠ Frana Krste Frankopana, Zagreb), koja je razvila projekt pametnog navodnjavanja vrtova.

U kategoriji petog do osmog razreda najboljim je proglašen projekt ‘Pametni sustav gospodarenja vodom u kućanstvu’ (OŠ Rude, Samobor) koji je osmislio funkcionalni sustav savjesnijeg i učinkovitijeg upravljanja vodom.

Najbolji rad u kategoriji srednjih škola je ‘Klicomat’ (Tehnička škola Daruvar, Daruvar) koji omogućava efikasni uzgoj klica pomoću raznih senzora i regulatora.

U školskoj godini 2022./23. u projektu Generacija NOW sudjelovalo je više od:

Junior Engineer Academy

Junior Engineer Academy je projekt strukovnog obrazovanja koji je u Njemačkoj razvio Deutsche Telekom Stiftung (DTS). Hrvatska je u školskoj godini 2018./19. postala prva država izvan Njemačke u kojoj se projekt provodi, a u školskoj godini 2022./23. smo započeli novu inačicu projekta, JEA 2.0.

Za škole uključene u projekt Junior Engineer Academy 2.0 smo organizirali kreativni natječaj sa slobodnom temom – cilj je bio napraviti što bolji rad koristeći doniranu opremu (Arduino kompleti i 3D printeri). U projektu je ukupno sudjelovalo 25 srednjih škola iz Hrvatske i škole su tijekom cijele ove školske godine razvijale svoje radove. Zadatak je bio da učenici osmisle projekt po svojoj želji te njime pokažu svoje znanje i kreativnost te različite mogućnosti praktične primjene komponenti iz kompleta oprema koje su im donirane u sklopu projekta.

Nakon završetka nagradno kreativnog natječaja odabran je najbolji rad, “Vukovar – The Green Tech City of the Future”, Gimnazije Vukovar. Projekt je temeljen na inovativnim zelenim tehnologijama koje omogućuju korištenje prirodnih resursa u funkciji dugoročno održivog razvoja.

U nastavku možete pogledati video projekta, a ovdje cijeli projekt.

Kao nagradu za najbolji rad, tim iz Vukovara je osvojio nagradno studijsko putovanje u Njemačku s ciljem upoznavanja modela rada njemačkih ustanova uključenih u Junior Engineer Academy projekt. Posjetili su grad Regensburg i Goethe-Gymnasium gdje su proveli dan s njemačkim učenicima s kojima su zajedno sudjelovali na radionicama lemljenja i programiranja mikrokontrolera. Također su posjetili i München gdje su dan proveli u Deutsches Museumu, svjetskom muzeju znanosti i tehnologije.

Revolucija digitalne pismenosti

Početkom školske godine 2023./2024. započeli smo s aktivnostima projekta Revolucija digitalne pismenosti u suradnji s Rotary klub Zagreb-Centar.

U projektu sudjeluje gotovo 300 osnovnih škola kojima smo poslali više od 13.000 micro:bitova, mikroračunala koja se mogu koristiti kao edukativni alat u stjecanju STEM znanja, kako bi sve škole imale dovoljno opreme za korištenje u razrednoj nastavi.

Detaljnije o projektu pogledajte ovdje.

Ideja je da su micro:bitovi dostupni svim učenicima jer se nalaze u knjižnicama škola koje sudjeluju u projektu, te da ih učitelji razredne nastave mogu posuditi za korištenje u svom radu.

Tijekom siječnja smo održali edukaciju za ambasadore projekta „Revolucija digitalne pismenosti“ koji će nakon radionice prenositi znanje i iskustvo rada s mikroračunalima u nastavi učiteljima, knjižničarima i školama.

Ambasadori su, nakon početne edukacije, održali 100 radionica posvećenih obrazovanju učitelja razredne nastave, informatike i školskih knjižničara koji su dio projekta Revolucija digitalne pismenosti.

Radionice održavaju ambasadori projekta, iskusni nastavnici i edukatori s kojima IRIM uspješno surađuje već dugi niz godina. Cilj ovih radionica je uputiti sudionike u zanimljiv svijet micro:bita, uključujući njegove komponente, značajke i obrazovni potencijal za upotrebu u učionicama.

Projekt uključuje 1.200 učitelja, knjižničara i nastavnika informatike, koji će tijekom dvije školske godine proći kroz 6 edukacijskih ciklusa kako bi ih se osposobilo za učinkovito korištenje micro:bita u razrednoj nastavi. Također smo razvili i besplatno omogućili korištenje edukativnih materijala iz raznih predmeta unutar razredne nastave.

Ovdje možete pogledati video s radionica za mentore:

Projekt Revolucija digitalne pismenosti uključuje:

Izradi! edukacijski web portal

Izradi! edukacijski web portal sadrži mnoštvo edukativnih sadržaja koji svakom korisniku omogućavaju jednostavan razvoj u STEM područjima robotike, programiranja ili drugog korištenja digitalnih tehnologija. Na ovoj interaktivnoj web stranici objavljujemo tečajeve i obrazovne materijale za sve tehnologije kojima se koristimo u našim projektima.

Na Izradi! edukacijskom web portalu se pored obrazovne građe mogu naći i tečajevi te projektni radovi i nagradni natječaji nastali u sklopu različitih IRIM-ovih aktivnosti. Materijali su besplatni i dostupni svim korisnicima koji žele proširiti svoje znanje u području programiranja, robotike, automatike i digitalne pismenosti općenito.

Na portalu se nalazi mnoštvo novih i zanimljivih edukativnih materijala i tečajeva koje možete pogledati ovdje (za pohađanje tečaja trebate otvoriti korisnički račun).

Osim naših projekata, iz 2023. godine bismo izdvojili još dva događaja na kojima smo sudjelovali:

STEM festival

Sudjelovali smo na 2 STEM Festivala u organizaciji Ureda za udruge i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Jedan se održao 11.11.2023. na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

Događaj je bio posvećen popularizaciji STEM-a (znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike) i na njemu smo predstavljali naše aktivnosti kao i projekt „STEM u zajednici“ koji smo proveli uz podršku organizatora festivala.

Svi sudionici festivala su okupljeni zahvaljujući natječaju „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“ vrijednom 20 milijuna EUR-a (bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda).

Uz nas su na festivalu sudjelovale i druge udruge koje su prezentirale svoje eksponate, eksperimente, edukacijske uređaje i tehnologiju koju koriste u promociji i popularizaciji STEM-a posjetiteljima. Festival su posjetila brojna djeca, njihovi roditelji, predstavnici ministarstava, javnih ustanova i udruga i drugi zainteresirani koji su unatoč kiši i lošem vremenu iskusili programiranje micro:bitova i rad s drugom opremom.

Detaljnije o samom festivalu pročitajte ovdje.

Završna konferencija projekta “UI u STEM edukaciji”, 25.-27.9.

U rujnu 2023. godine smo održali završnu konferenciju projekta “Umjetna inteligencija u STEM edukaciji” u hotelu Omorika u Crikvenici. Okupili smo 60 najangažiranijih mentora u prošloj školskoj godini iz Croatian Makers lige za koje smo organizirali predavanja, radionice i okrugle stolove o umjetnoj inteligenciji, njezinoj ulozi u edukaciji, prednostima, manama kao i prezentacije dobre prakse u školskom okruženju. Kroz ovu konferenciju smo nastavnicima htjeli približiti temu umjetne inteligencije i njezinih implikacija u školstvu.

Na konferenciji su sudjelovali brojni predavači, panelisti i mentori te norveški partneri projekta iz The European Wergeland Centre. Za kraj događaja svi sudionici su imali priliku sudjelovati na robotičkom natjecanju osmišljenom po uzoru na Croatian Makers ligu čime su natjecanje iskusili iz perspektive svojih učenika jer su do sada uvijek bili u ulozi mentora.

IRIM-ove priče

Osim brojnih projekata koje smo ostvarili, želimo naglasiti da smo ujedno i snažan pokretač i izvor motivacije za mnoge mentore i mlade talente. Njihovi iznimni uspjesi su zabilježeni u inspirativnim pričama o snazi mentorstva, inovacijama i zajedničkom trudu.

Kroz sudjelovanje u raznim projektima IRIM-a, ovi mladi ljudi su razvijali svoje vještine, stjecali neprocjenjivo iskustvo i važne životne kompetencije poput timskog rada, kreativnosti i rješavanja problema. Mnogi od njih su osvajali nagrade na natjecanjima, postavljajući visoke standarde u području znanosti i tehnologije.

Zahvala partnerima i donatorima

Nakon još jedne kreativne i uspješne godine, želimo iskreno zahvaliti svima koji su doprinijeli našem radu. Bez velike podrške naših sudionika, partnera i suradnika, kao i velikodušnosti naših donatora, ne bismo ostvarili niti djelić onoga što smo postigli od osnutka Instituta za razvoj i inovativnost mladih pa do danas.

Njihova vjera u našu misiju i kontinuirana podrška potiču nas da idemo prema naprijed i motiviraju da ostvarujemo iznimne rezultate. S velikim ponosom možemo istaknuti da smo zajedno postigli značajne uspjehe u stvaranju poticajnog okruženja za razvoj mladih talenata u području STEM-a. Naši projekti, edukativni programi i suradnja sa zajednicom su pridonijeli poticanju inovacija i istraživačkog duha mladih.

Hvala vam još jednom na vašem doprinosu. Nastavit ćemo raditi s istim entuzijazmom i predanošću kako bismo i dalje oblikovali budućnost kroz jačanje STEM obrazovanja.

Druge vijesti