fbpx

Junior Engineer Academy: predstavljanje projekta i edukacija nastavnika

Donacija Arduino Internet of Things opreme i 3D printera, edukacija nastavnika i predstavljanje projekta medijima!

26.3.2019.

Deutsche Telekom Stiftung i IRIM su danas na konferenciji za medije predstavili projekt “Junior Engineer Academy Network Croatia”.

Jučer, 25. ožujka 2019. smo podijelili opremu (3D printere i napredne setove elektronike) i organizirali smo dvodnevnu edukaciju mentora za korištenje tehnologija koje će im pomoći pri mentoriranju učenika u razvoju individualnih projektnih ideja.

Dodatno, školama u projektu ćemo omogućiti novčane donacije za pripremu projekata koje će izraditi.

Junior Engineer Academy smo pokrenuli uz podršku International Giving Foundationa i Hrvatskog Telekoma.

U projekt smo uključili 15 strukovnih srednjih škola (popis uključenih možete pogledati klikom na sliku sa strane).

Školama u projektu omogućit ćemo razvijanje projektnih ideja te uspostavljanje i održavanje bliskih kontakata s tvrtkama i sveučilištima koji učenicima omogućuju rani uvid u svijet rada inženjera i kvalificiranih stručnjaka u svim područjima tehnologije i znanosti.

Sudjelovanje u projektu je komentirao Ljudevit Sakal, nastavnik Tehničke škole Bjelovar:

“Sudjelovanje na ovakvim projektima iznimno je inspirirajuće i pozitivno, kako za mene osobno, tako i za moje učenike. Vezano uz ovaj projekt sviđa mi se što je tema slobodan izbor i jako me zanima kakav će ishod biti u povezivanju tvrtki i učenika. Iskreno očekujem da će uz posredovanje IRIM-a, koji su već pokazali veliku profesionalnost i odlučnost, ovaj projekt postaviti dobre temelje u tom smjeru.”

Za početak ovoga projekta IRIM je osnovao mrežu od 15 „Junior Engineer Academy“ srednjoškolskih ustanova u Hrvatskoj, čime je stvorio prvu JEA mrežu izvan Njemačke (Deutsche Telekom Stiftung je osigurao za uključenje škola 50.000 EUR). U sklopu ove mreže danas se održala prva faza projekta u kojoj smo podijelili opremu (Arduino Internet of Things pločice s dodacima i 3D printere), održali edukaciju za nastavnike u projektu koji će raditi s učenicima i omogućili financijska sredstva za razvijanje projektnih ideja.

U drugoj fazi provedbe projekta škole će se povezati s tvrtkama i edukacijskim ustanovama radi  osiguranja mentorske podrške pri izradi rješenja natječaja te radi poticanja trajne suradnje između obrazovnog i poslovnog sektora.

Pogledajte fotogaleriju s današnjeg predstavljanja projekta medijima, a u nastavku možete pročitati detaljnije o JEA mreži.

Deutsche Telekom Stiftung provodi program “Junior Engineer Academy” (JEA) od 2005. godine, a trenutno se provodi u stotinjak škola diljem Njemačke kao dvogodišnji izborni program za učenike 8. i 9. godine školovanja.

Cilj Akademije je potaknuti zanimanje mladih ljudi za tehnička, inženjerska i znanstvena zanimanja, olakšati njihov prijelaz iz škole na sveučilišta ili programe strukovne izobrazbe te pravovremeno i fokusirano poticati njihove individualne vještine.

Druge vijesti iz projekta