fbpx

Croatian Makers- pregled 2018.

Najveći izvan-nastavni STEM program u Europi!

1.1.2019.

Nakon vrlo uspješne 2017. godine čiji pregled možete pogledati ovdje nastavili smo s još uspješnijom 2018. godinom. Nismo premašili svoja očekivanja i planove, jer te rezultate nismo mogli ni zamisliti. Stvorili smo najveći izvannastavni ekosustav projekata u području STEM edukacije u Europi.

U nastavku pogledajte novosti iz projekata i naših aktivnosti u 2018. Zbog sažetosti nismo obuhvatili sve naše projekte.

 • STEM revolucija se nastavlja: knjižnice
 • Croatian Makers robotička liga s gotovo 600 ustanova
 • STEM auto
 • Napredne IoT tehnologije
 • Croatian Makers konferencija
 • Društveno korisno učenje: STEM revolucija u zajednici
 • Drugi ciklus projekta ProMikro
 • Napredno robotičko natjecanje WER
 • Napredno robotičko natjecanje MakeX
 • Regionalni projekt uz potporu Google-a: Digitalni građanin
 • Micro:bit globalni izazov
 • Tjedan programiranja u knjižnicama i Večer matematike
 • Micro:bit u razrednoj nastavi
 • Međunarodna priznanja
 • Portal Izradi!
 • Donacije

STEM revolucija se nastavlja: knjižnice

Nakon uspješnih pilot projekata u Sisku i Bjelovaru STEM revoluciju smo na samom početku godine proširili na knjižnice kroz još jednu uspješnu crowdfunding kampanju: STEM revolucija se nastavlja: knjižnice.

Prepoznali smo da su knjižnice mjesta znanja i jedan od najboljih dijelova društvene infrastrukture, stoga smo omogućili posudbu micro:bitova u više od 100 knjižnica diljem RH, ali i u svim bibliobusima, a obučili smo više od 200 knjižničara za provedbu radionica digitalne pismenosti s micro:bitom s ciljem dovođenja digitalne pismenosti mladima ali i cijelim obiteljima.

Dodatno, 10 smo knjižnica opremili 3D printerima i napravili prvi korak u transformaciji knjižnica u digitalne obrazovne i transformacijske centri. Više pogledajte ovdje i ovdje.

Najveći su nam partner u ovom projektu bili su nam Rotary klubovi širom zemlje, koji su sami donirali opremu u za desetak knjižnica. O Rotary distriktu 1913 – Hrvatska, pročitajte više ovdje.

Croatian Makers robotička liga

Liga je najveći projekt takve vrste u EU.

U prošloj školskoj godini Croatian Makers liga se odvijala u 500 ustanova, a ove smo je godine proširili na gotovo 600 ustanova s dosegom do oko 12.000 djece. Sve ustanove koje sudjeluju u Ligi dobile su nove komplete senzora i dodataka za mBot, a u siječnju 2019. počinju edukacije za više od 600 mentora u sklopu našeg prvog STEM auta za učitelje.

U ovoj smo godini prvi put organizirali superfinale, natjecanje za 70 najboljih timova iz cijele Hrvatske (pogledajte ovdje), a najbolji su timovi dobili naprednu opremu za ulazak u MakeX – napredno natjecanje koje se temelji na mBot platformi. IRIM je donirao cijeli koncept (dokumentaciju, know how) te inicijalni kapital za pokretanje projekta u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. Liga je u ovoj godini proširena i na Kosovo.

STEM auto

STEM auto je pravo utjelovljenje jednakosti prilika i agilnog pristupa našem poslovanju. Ne samo da omogućujemo da djeca Hrvatske imaju iste prilike kao djeca u naprednim zemljama EU, nego i da unutar Hrvatske djeca u manje razvijenim sredinama imaju iste prilike kao ona u vodećim gradovima. Ujedno, STEM auto je samostalan projekt, koji funkcionira i unutar cjeline naše obitelji platformi i inducira djecu i učitelje u naše sistemske projekte.

Novosti i fotografije STEM auta pogledajte ovdje.

Projekt je ove godine udvostručio doseg – proveli smo više od 140 radionica i educirali više od 2.200 djece o osnovama robotike i digitalne pismenosti u 7 ciklusa.

Ovaj je projekt vrlo važan jer djeci u vrlo malim sredinama daje mogućnost da dođu u doticaj s tehnologijama koje koristimo, a motivira i mentore u školama da se uključe u naše programe čime učenici sustavno dobivaju priliku sudjelovati u obrazovnim aktivnostima koje priliče 21. stoljeću.

STEM auto uglavnom vozi naš glavni instruktor Vlado Lendvaj, koji je tako i postao njegova ‘maskota’. Inače, i Vladina djeca su jedni od najtrofejnijih mladih STEM-ovaca u povijesti Hrvatske!

Napredne Internet of Things tehnologije

Nastavili smo s aktivnostima u naprednom projektu Interneta stvari u kojem je više od 100 škola izradilo oko 150 odličnih projekata kao npr. uređaj za automatizirani ekološki uzgoj pilića – rad učenika 6. razreda. Ipak, glavni cilj je bio sistemski, zajednički, projekt u mjerenju ekoloških varijabli širom zemlje.

Ovaj, ali i drugi radovi pokazuju da naši projekti omogućuju školama, mentorima i učenicima da postanu pravi stvaratelji novih inovativnih tehnologija koje ih potencijalno uvode u svijet poduzetništva – jer je upravo IoT praktična tehnologija koja omogućava jednostavan razvoj korisnih projekata.

Prava snaga i konačni cilj projekta bio je simultano mjerenje 7 ekoloških varijabli uključujući i količinu mikročestica u zraku s prikazom u realnom vremenu, od strane 100 škola i drugih obrazovnih ustanova (kao što su SOS Dječje selo i dječji dom u Lovranu) – više ovdje. Sudionici su samostalno izradili mjerne stanica koristeći naprednu Arduino tehnologiju, a učitelje je u velikom “road showu” educirao naš voditelj poslovanja Paolo Zenzerović, koji je ujedno i jedan od najistaknutijih makera u Hrvatskoj.

Projekt je većinom financiran donacijom Hrvatskog Telekoma u projektu Generacija Next.

Croatian Makers konferencija digitalnih stvaralaca

Kako bismo javnosti prikazali naš doseg i školama omogućili da prikažu svoje radove organizirali smo prvu Croatian Makers konferenciju digitalnih stvaralaca. Konferencija je privukla veliko zanimanje, a uz interaktivnu izložbu radova organizirali smo i besplatne radionice i predavanja. Više pogledajte ovdje.

Društveno korisno učenje: STEM revolucija u zajednici

 

Pokrenuli smo i projekt društveno korisnog učenja – STEM revoluciju u zajednici u kojem zajedno s Fakultetom elektrotehnike i računarstva, Fakultetom organizacije i informatike te Veleučilištem u Karlovcu razvijamo programe društveno korisnoga učenja kroz koje će se njihovi studenti uključiti u naše projekte stvarajući edukacijske materijale i održavajući radionice.

Studenti će pomoći u realizaciji naših projekata te pritom steći važno praktično iskustvo, a njihov će rad biti valoriziran na redovnim kolegijima na fakultetu. Više pogledajte ovdje.

ProMikro

ProMikro je bio prijelomni trenutak u hrvatskom školstvu.

Nastavno na projekt STEM revolucija iz 2017., u kojem je donirano preko 25.000 micro:bitova u preko 1.000 obrazovnih ustanova širom zemlje, uz ogromnu podršku civilnog društva (preko 2500 donatora u našoj crowdfunding kampanji uz donacije od preko 300.000 USD), u suradnji s MZO i CARNetom pokrenuli smo projekt ProMikro u kojem sudjeluju svi učenici 6. razreda iz 85% osnovnih škola, koje su se dobrovoljno prijavile u projekt. U projektu smo s velikim uspjehom educirali preko 2.000 učitelja i time omogućili i službeno uvođenje informatike u osnovne škole.

U 2018. priključno je još škola, poslano oko 2000 micro:bitova za novouključenu djecu, uključeno i educirano 200 novih nastavnika što pokazuje veliki interes za projekt. Više pogledajte ovdje.

Kao zanimljivost – zamijenjeni su neispravni micro:bit uređaji a zamjena je bilo ispod 0,5% što govori o izuzetnoj kvaliteti micro:bita, koji je sada neosporno vodeća platforma za uvođenje programiranja i digitalne pismenosti širom svijeta. Nacionalni projekti su nakon Hrvatske počeli u Singapuru (100.000 micro:bitova za škole i obitelji), Danskoj  (uvođenje programiranja u 5. razred OŠ), Kanadi (100.000 micro:bitova), Sri Lanki, itd.

Napredno robotičko natjecanje World Educational Robotics – WER

Drugu godinu za redom organizirali smo WER Otvoreni kup Hrvatske – natjecanje iz napredne edukacijske robotike i programiranja. Više od 150 učenika sudjelovalo je na natjecanju u Zagrebu (pogledajte ovdje), a najbolji su timovi sudjelovali na svjetskom natjecanju koje se održava u Šangaju u Kini na kojem sudjeluje više od 8000 natjecatelja iz 50 zemalja.

Učenici OŠ Dobriše Cesarića, Zagreb osvojili su nagradu za najbolji prezentacijski video, a kako su predstavili svoj tim,  ali i cijelu Hrvatsku pogledajte ovdje.

Napredno robotičko natjecanje MakeX

U polju naprednih natjecanja ove smo godine organizirali i MakeX, napredno robotičko natjecanje temeljeno na istoj tehnologiji koju koristimo u Croatian Makers ligi. Više od 100 učenika borilo se za naslov prvaka, kako bi svoje znanje mogli predstaviti na svjetskom natjecanju u Guangzhou u Kini. Više pogledajte ovdje.

Naši su se predstavnici iz Kine vratili sa velikim uspjehom – ekipa OŠ Josipa Antona Ćolnića osvojila je 10. mjesto od 350 ekipa i time ušla u 10 najboljih ekipa na svijetu!  Više o natjecanju u Kini pogledajte ovdje.

Digitalni građanin

Krajem godine pokrenuli smo naš najveći regionalni projekt Digitalni građanin koji se odvija uz Google-ovu donaciju od čak 250.000 USD, a čiji je cilj pretvoriti knjižnice u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini te na Kosovu u napredne centre za stjecanje digitalnih vještina.

Projekt je nastavak i nadogradnja projekta STEM revolucija u knjižnicama, a projektom ćemo dodatno opremiti 100 knjižnica koje su već u STEM revoluciji u Hrvatskoj, ali i po 20 novih knjižnica u svakoj uključenoj zemlji. Sve uključene ustanove će biti opremljene micro:bitovima i dodatcima za digitalno stvaralaštvo, a dio knjižnica i 3D printerima. Ovime ćemo knjižnice učiniti centrima za razvoj digitalnih vještina za djecu koja u Hrvatskoj još nisu obuhvaćena programima IRIM-a, kao i ekvivalentnim partnerskim programima u regiji te odraslima kako bi ih bolje pripremili za današnje tržište rada i pomogli im da prevladaju averziju prema novoj tehnologiji. Više pogledajte ovdje.

Micro:bit globalni izazov

IRIM je kao partner za Europu pomogao u organizaciji i provedbi Globalnog micro:bit izazova – natječaja koji je Zaklada Micro:bit u suradnji s World’s Largest Lesson otvorila prema temama UN-ovih ciljeva održivog razvoja: ne-zarazne bolesti i sigurnost. Kao najbolji rad na području Europe odabran je Kičmo:bit – uređaj za poboljšanje držanja kičme temeljen na micro:bitu. Više pogledajte ovdje.

Tjedan programiranja u knjižnicama i Večer matematike

Kao dodatne aktivnosti održali smo Tjedan programiranja u knjižnicama kroz koji se se u knjižnicama održavale besplatne radionice za javnost na kojima su sudionici mogli naučiti kako programirati koristeći micro:bit. Više pogledajte ovdje.

Kao i prošle godine IRIM je bio glavni pokrovitelj Večeri matematike čiji je cilj popularizacija matematike, a u kojoj je ove godine sudjelovalo više od 110.000 djece i odraslih u više od 750 škola, a na kojoj se dio zadataka rješavao upravo korištenjem micro:bita. Više pogledajte ovdje.

Micro:bit u razrednoj nastavi

Krajem godine najavljen je i novi projekt proširenja STEM revolucije na razrednu nastavu, a upravo je u tijeku prikupljanje prijava za sudjelovanje.

Ovim projektom uvodimo digitalnu pismenost i programiranje od prvog razreda osnovne škole čime de facto postajemo prva zemlja na svijetu koja je micro:bit implementirala u prvih 6 razreda osnovnoškolskog obrazovanja. Više pogledajte ovdje.

Međunarodna priznanja

U studenom je naš osnivač Nenad Bakić dobio značajno priznanje Financial Timesa, uvrštenjem na listu projekta ‘Road to Growth’ koja se odnosi na ljude koji određuju budućnost Europe. Ovo je priznanje cijelom timu IRIM-a.

Portal Izradi!

Izradi! je središnje mjesto STEM edukacije u Hrvatskoj i još jedan izum našeg voditelja poslovanja Paola. Na njemu ćete naći cjelovite kurikule iz robotike, programiranja i drugih aktivnosti, kao i preglede raznih natječaja u tehnologiji. Svi sadržaji dolaze s potpunim i jednostavnim uputama za izvođenje. Tako, ako Vaše dijete slučajno nema pristup sadržajima u školi, ili želite da napreduje brže i više, pogledajte što nudi portal Izradi!, koji je također značajno unaprijeđen u 2018.

Donacije

I dalje, naše ključno financiranje dolazi od obitelji Bakić. Međutim, jako smo ponosni i zahvalni na donacijama koje dobivamo sa svih strana. Najveća do sada je gore navedena od Googlea od 250.000 USD. Naš drugi najveći, višegodišnji i strateški donator do sada bio je Hrvatski Telekom. Izdvojili bismo i INA-u, ključnog donatora Croatian Makers robotičke lige, Tele 2, glavnog pokrovitelja STEM auta, Hyundai, čije aute ‘deremo’ (i preporučujemo) u STEM autu, Hrvatsku poštu koja je donirala svoje usluge slanja opreme u STEM revoluciji i projektu ProMikro, te reklamnu agenciju Bruketa&Žinić&Grey koja nas dizajnom prati od našeg početka, Atlantic, Franck, Westgate, Serengeti i mnoga druga trgovačka društva koja su donacijama podržali naš rad.
 
No, posebnu zahvalnost osjećamo prema građanima iz zemlje i inozemstva koji podržavaju naš rad jednokratnim i višekratnim donacijama. Ako nas želite podržati, pogledajte ovdje.

Novosti iz IRIM-ovih projekata

Rezultati 4. kola Croatian Makers lige u šk. god. 2023./24.

Rezultati 4. kola Croatian Makers lige u šk. god. 2023./24.

Rezultati 3. kola Croatian Makers lige u šk. god. 2023./24.

Rezultati 3. kola Croatian Makers lige u šk. god. 2023./24.

Rezultati 2. kola Croatian Makers lige u šk. god. 2023./24.

Rezultati 2. kola Croatian Makers lige u šk. god. 2023./24.

Rezultati 1. kola Croatian Makers lige u šk. god. 2023./24.

Rezultati 1. kola Croatian Makers lige u šk. god. 2023./24.

Sudjelovali smo na STEM Festivalu posvećenom znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici

Sudjelovali smo na STEM Festivalu posvećenom znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici

Završna konferencija projekta “Umjetna inteligencija u STEM edukaciji”

Završna konferencija projekta “Umjetna inteligencija u STEM edukaciji”

Održano je Superfinale Croatian Makers lige 2022./23.

Održano je Superfinale Croatian Makers lige 2022./23.

Rezultati 4. kola Croatian Makers lige u šk. god. 2022./23.

Rezultati 4. kola Croatian Makers lige u šk. god. 2022./23.

STEM auto 2023. – Nova Gradiška, Dragalić, Gornji Fodrovec, Križevci i Visoko

STEM auto 2023. – Nova Gradiška, Dragalić, Gornji Fodrovec, Križevci i Visoko

Rezultati 3. kola Croatian Makers lige u šk. god. 2022./23.

Rezultati 3. kola Croatian Makers lige u šk. god. 2022./23.

Rezultati 2. kola Croatian Makers lige u šk. god. 2022./23.

Rezultati 2. kola Croatian Makers lige u šk. god. 2022./23.

3. kolo Croatian Makers lige – predstavljanje projekta i natjecanja

3. kolo Croatian Makers lige – predstavljanje projekta i natjecanja

Počelo je 3. kolo Croatian Makers lige – prvo fizičko kolo u ovoj školskoj godini

Počelo je 3. kolo Croatian Makers lige – prvo fizičko kolo u ovoj školskoj godini

Završena edukacija o korištenju kamera za umjetnu inteligenciju u Croatian Makers ligi

Završena edukacija o korištenju kamera za umjetnu inteligenciju u Croatian Makers ligi

Rezultati 1. kola Croatian Makers lige u šk. god. 2022./23.

Rezultati 1. kola Croatian Makers lige u šk. god. 2022./23.

Podjela kamera za umjetnu inteligenciju u Croatian Makers ligi i edukacija nastavnika

Podjela kamera za umjetnu inteligenciju u Croatian Makers ligi i edukacija nastavnika

Rezultati pretkola Croatian Makers lige u šk. god. 2022./23.

Rezultati pretkola Croatian Makers lige u šk. god. 2022./23.

Regionalno robotičko natjecanje – Kosovo Makers League 2022.

Regionalno robotičko natjecanje – Kosovo Makers League 2022.

Donacija novih robota i edukacija nastavnika u Croatian Makers ligi

Donacija novih robota i edukacija nastavnika u Croatian Makers ligi

Ljetni STEM auto 2022. – Slavonski Brod, Vukovar, Ilok, Čepin, Beli Manastir i Daruvar

Ljetni STEM auto 2022. – Slavonski Brod, Vukovar, Ilok, Čepin, Beli Manastir i Daruvar