fbpx

BBC micro:bit: STEM revolucija

Budite dio promjene!

 

Reforma školstva u praksi, u STEM području, tako da svako dijete dobije primjerak najmodernije tehnologije i pripadajuću edukaciju. Hakiranjem sustava iz 19. stoljeća prečicom u 21.!

U siječnju 2017. pokrenuli smo crowdfunding kampanju STEM revolucija za masovno uvođenje BBC micro:bit tehnologije u hrvatske škole.

Premašili smo naš osnovni cilj, ali i sva naša očekivanja te smo prikupili i više nego dovoljno sredstava za opremanje škola i ustanova ovom novom i atraktivnom tehnologijom.

Početkom veljače 2017. otvorili smo natječaj za uključenje svih osnovnih i srednjih škola, udruga, knjižnica i drugih ustanova koje rade s djecom. Svim ustanovama koje se uključe besplatno doniramo BBC micro:bitove.

Natječaj je prvo bio otvoren do 10. veljače, ali zbog velikog interesa smo odlučiti produžiti trajanje do 15. veljače do 9:00.

EDIT (7.4.2017.): Otvorili smo prijave za projekt do daljnjega!

EDIT (12.5.2017.): Zatvorili smo prijave. Hvala svima što su se prijavili!

Rezultate, popis i kartu uključenih ustanova u projekt možete pogledati ovdje.

Zašto BBC micro:bit?

BBC micro:bit je uzbudljiva nova tehnologija koju su razvili BBC, Microsoft i drugi partneri upravo s ciljem masovne uključenosti u osnovnim školama, ne samo u STEM području, nego i u dizajnu, umjetnosti i ostalim predmetima.

Radi se o tehnologiji izrazito malih ulaznih barijera za koju je već razvijen bogati edukacijski sadržaj. Ovim projektom je želimo masovno uvesti u hrvatske škole i druge edukacijske ustanove.

Pogledajte ovdje kako BBC micro:bit izgleda i na koje se sve načine može koristiti.

Omogućuje inovativnost širom kurikuluma

Iznimno jednostavan i pristupačan način korištenja i mogućnost bežičnog spajanja, te velik broj senzora omogućuju korištenje na razne načine u školama, uključujući i standardne predmete kurikuluma kao što su kemija, biologija, matematika, glazbeni i likovni odgoj i informatika.

Primjenjiv na svim razinama obrazovanja

Može se koristiti u osnovnim školama, na fakultetu, na izvannastavnim aktivnostima, kao i u srednjoj školi. Jednostavnost i svestranost ovog uređaja čine ga laganim i zabavnim polazištem djece za ulazak u digitalni svijet, ali isto tako može biti moćan alat za iskusne programere, dizajnere, umjetnike, znanstvenike i inženjere.

Kako će se mentori educirati?

IRIM proizvodi originalne materijale, a možete pogledati i materijale Zaklade Micro:bit koje IRIM prevodi s engleskog jezika.

Na našem Izradi! edukacijskom web portalu pogledajte niz edukacijskih materijala za rad na BBC micro:bitovima (klikom na sliku sa strane otvarate materijale). Materijali su podijeljeni na uvodne, napredne, razredne, a možete pogledati i razne učeničke projekte s micro:bitovima uz korak po korak upute.

Osim web portala, na našem Forumu svi edukatori mogu otvoreno diskutirati, dobiti podršku od drugih mentora i prezentirati svoje radove s micro:bitovima.

Kako će nastavnici / mentori koristiti micro:bitove?

Nastavnik/mentor koji zaduži set može ga koristiti u redovnoj nastavi i izvananstavnim aktivnostima, kako god smatra da je prikladno – nema pravila.

Detaljnije odgovore na ova i druga pitanja možete pročitati na blogu Eclectica.

 

Ovim projektom stvaramo aktivnu zajednicu nastavnika, edukatora i ostalih koji rade s djecom, ali i šire: pravo civilno društvo, angažirano i aktivno u promjeni i poboljšanju školstva i obrazovanja u Hrvatskoj.

 

Novosti iz projekta