fbpx

Večeri matematike 2018. - više od 105 000 sudionika!

Sudjelovalo više od 700 škola i drugih obrazovnih ustanova u Hrvatskoj!

13.12.2018. (EDIT: 11.2.2019.) 

Prošli tjedan, u četvrtak 6.12., se u Hrvatskoj održala Večer matematike. U ovog godini više od 3500 sudionika su koristili micro:bitove na događaju

Cilj projekta je popularizacija matematike među mladima, razvoj pozitivnog stava prema matematici, razvoj vještina cjeloživotnog učenja i želja za nastavkom znanstvenog obrazovanja te osposobljavanja nastavnika za popularizaciju matematičke znanosti i znanstvenog obrazovanja učenika.

Večeri matematike se održavaju od 2013. godine, a od 2017. je IRIM postao glavni sponzor događaja. Organizatori događaja omogućuju matematičke igri za učenike i roditelje, te predavanja radionice i izložbe za širu javnost.

U ovogodišnjoj inačici eventa procijenjuje se da je sudjelovalo otprilike 105 000 djece i odraslih iz više od 700 škola i drugih obrazovnih ustanova u Hrvatskoj čime je ovo bila “najveća” Večer matematike do sada.

U aktivnostima mogu sudjelovati svi vrtići, osnovne i srednje škole te druge obrazovne ustanove u Hrvatskoj. Za sudjelovanje se prijavljuju unaprijed i dobivaju sve materijale za provođenje aktivnosti.

Ove godine posjetili smo nekoliko ustanova (predavanja na PMF-u Zagreb, osnovne škole,…), a na svim lokacijama je atmosfera bila vrlo vesela i užurbana. Djeca (i odrasli) su rješavali kreativne matematičke zadatke koristeći razne uređaje, na primjer micro:bitove za “escape room”.

Atmosferu je komentirala Maja Šparavec iz IRIM-a koja je posjetila predavanje na PMF Zagreb i sudionicima demonstrirala IRIM-ove tehnologije:

“Večer matematike je ispunila sva moja očekivanja, ali ono što je još važnije da je ispunila očekivanja same djece. Bili su iznimno zainteresirani za tehnologiju koju smo prezentirali: kroz igru i zabavu isprobabvali su mogućnosti micro:bita i mBot robota. Jako im se svidjelo i da se neke od njih pitalo Večer matematike bi mogla trajati dugo noć i to svaku večer.”

Više informacija o projektu možete pročitati ovdje.

Pogledajte i kratku fotogaleriju s predavanja i aktivnosti Večeri matematike:

Druge vijesti iz IRIM-ovih projekata: