fbpx

Rezultati Superfinala Croatian Makers lige

Više od 160 učenica i učenika iz najboljih ustanova Croatian Makers lige na natjecanju!

16.6.2018.

U subotu, 16. lipnja je održano Superfinale Croatian Makers lige – natjecanje iz robotike i programiranja za najbolje ekipe u Croatian Makers ligi u ovoj školskoj godini u prostorima Tehnološkog parka Zagreb.

Pobijedili su učenice OŠ Frenje Krežme iz Osijeka u starijoj dobnoj skupini te učenici OŠ Rude iz Samobora u mlađoj dobnoj skupini.

 

Superfinale je natjecanje za najbolje regionalno rangirane timove u Croatian Makers ligi. Sudjelovalo je više od 160 natjecatelja.

U starijoj dobnoj skupini prvo mjesto je osvojila ekipa iz OŠ Franje Krežme iz Osijek, drugo ekipa iz OŠ Stenjevec iz Zagreba i treće ekipa iz OŠ Stjepana Basaričeka iz Ivanić-Grada.

U mlađoj pobjedili su učenici iz OŠ Rude, Samobor, drugo mjesto je osvojila ekipa OŠ Stenjevec, Zagreb, a treće OŠ Budrovci iz Budrovaca.

Sa strane možete pogledati rezultate svih natjecatelja. Najuspješnijima su dodijeljene vrijedne nagrade, napredni robotički dodaci i leteći dronovi.

Na Superfinalu natjecatelji su programirali robote da što efikasnije riješe dobiveni zadatak koristeći razne funkcije i mogućnosti robota poput praćenja linija, korištenja senzora i komunikacije među robotima.

Zadatak smo osmislili uz pomoć stručnjaka iz INA-e. Bio je energetske tematike: jedan robot je bio cisterna za prijevoz goriva i trebao je doći do benzinske postaje te usput uspješno izbjeći prepreku, urušeni tunel. Drugi robot je bio električno vozilo koje je trebalo proći stazu, a na pola puta stati na punionici i napuniti baterije. Pogledajte sa strane uspješno rješenje zadatka.

Superfinale su posjetili podržavatelji i prijatelji IRIM-a.

Blaženka Divjak, Ministrica znanosti i obrazovanja prilikom posjeta je izjavila:

„Mi s IRIM-om surađujemo već godinu dana, a naš najveći projekt je uvođenje 45.000 mikroračunala u škole. Već sada ih ima 85 posto šestih razreda osnovnih škola u RH, a upotrebljava ih se u različitim predmetima kako bi se poticao inovativan pristup rješavanju problema i programiranju.”

Bruna Kostelac, direktorica Razvoja i obrazovanja INA-e izjavila je:

„Svjesni smo toga da se kod mladih ljudi odluka o usmjerenju u STEM područje stječe u najranijim danima školovanja i zato INA ulazi u strateška partnerstva s brojnim sveučilištima i udrugama te sama provodi projekte poput srednjoškolskih natjecanja iz prirodnih znanosti, nagrađivanja profesora iz STEM područja ili podržava ovakve projekte. Naftna industrija se mijenja, potreba za mladima koji žele razvijati STEM karijeru raste te svakako nastojimo svojim djelovanjem ukazati na mnoge mogućnosti razvoja STEM karijere u Hrvatskoj. Drago nam je da su u sklopu ranije faze ovog natjecanja mladi znanstvenici imali priliku posjetiti Inu te bolje upoznati procese u našoj industriji čiji se uspjeh upravo temelji na stručnosti naših zaposlenika.“

Zahvaljujemo svim natjecateljima na sudjelovanju i mentorima na potpori!

U nastavku pogledajte fotogaleriju sa Superfinala:

Provedbu Croatian Makers lige na području Grada Zagreba sufinancira Grad Zagreb.

Provedbu Croatian Makers lige u Karlovačkoj, Ličko-senjskoj, Sisačko-moslavačkoj i Zadarskoj županiji sufinancira Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

grb_prh-png

Croatian Makers liga se odvija pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske

Druge vijesti iz Croatian Makers lige