Croatian Makers - Pregled godine

Najveća privatna donacija u obrazovanje u Hrvatskoj, doseg do 100.000 djece, sistemski utjecaj

27.12.2017.

 

  • Najveća privatna donacija u školstvo u Hrvatskoj
  • Globalno jedinstven i uspješan program STEM edukacije
  • Doseg do 100.000 djece uz snažan razvoj sadržaja, sustava poduke i razvoj zajednice edukatora
  • Robotička liga s preko 500 ustanova i preko 10.000 djece
  • Uvođenje programiranja uz micro:bitove u škole sa STEM revolucija i ProMikro
  • Napredni STEM programi: napredna robotika, Internet stvari
  • STEM auto
  • Donacije u druge zemlje
  • Micro:bitovi u knjižnicama

Naša 2017. je bila nezamislivo uspješna: ostvarili smo ne samo što smo planirali, nego i mnogo, mnogo više, ono što nismo mogli ni zamisliti. A razvili smo globalno jedinstven i uspješan program STEM edukacije. Naše aktivnosti došle su do 100.000 djece u Hrvatskoj, uz veliki sistemski utjecaj. Pogledajte ključne elemente naših programa!

1. Croatian Makers robotička liga je naš prvi sistemski projekt bez kojeg ostali veliki projekti ne bi bili mogući.

Zbog ogromnog interesa, u ovoj školskoj godini smo opet uključili nove ustanove: sada ih je već preko 500, s oko 10.000 uključene djece! Pregled vijesti je ovdje. No, robotika nije za sve, a neosporno je da kompetencije u novim tehnologijama trebaju svoj djeci kako bi bila ravnopravni građani 21. stoljeća. A Hrvatsko školstvo je naročito zaostalo u poduci u suvremenim tehnologijama. Stoga smo trebali potpuno demokratsku tehnologiju i našli je u fantastičnom micro:bitu, čija nevjerojatno uspješna implementacija u hrvatske škole ne bi bila moguća bez CM lige – naime oslonili smo se na taj veliki i živi ekosustav. Ove godine ona je i institucionalno prepoznata, pa je bila prva na rang listi MZO po odluci nezavisne komisije za potporu izvannastavnih aktivnosti!

Ovdje možete pogledati sve ustanove uključene u Croatian Makers ligu.

2. Uvođenje micro:bita i programiranja u hrvatske škole. Njegova iznimno niska cijena, male ulazne barijere, izrazito bogato okružje i nevjerojatna upotrebljivost u fizičkom računalstvu jer ima ugrađene senzore, čini ekosustav micro:bita najvažnijom galaksijom u univerzumu edukacijske tehnologije. Pogledajte više o ovoj sjajnoj edukacijskoj tehnologiji ovdje.

Ulazak micro:bita u škole prijelomni je trenutak u hrvatskom školstvu. Najprije smo u STEM Revoluciji, najvećoj dobrotvornoj crowdfunding akciji u Hrvatskoj ikada, uz snažnu i jedinstvenu podršku javnosti, isporučili preko 20.000 micro:bitova u preko 1000 obrazovnih ustanova: osnovnih i srednjih škola, fakulteta, udruga, ali i dječjih domova, knjižnica. Više o STEM revoluciji ovdje.

Uvođenje micro:bitova se nastavilo, tako da ih je do početka programa ProMikro bilo već skoro 30.000 u Hrvatskoj. Između ostaloga iskorišteni su za uvođenje informatike za sve učenike 1.-4. razreda u Varaždinskoj županiji, dobili su ih svi đaci 5. razreda u Osijeku, itd.

No, plan je od početka bio dovesti mikroračunala do svakog djeteta u jednom razredu osnovne škole, i tako pokrenuti trajni projekt. U tome smo i uspjeli! U projektu ProMikro MZO je financiralo nabavu micro:bitova za sve učenike 6. razreda u Hrvatskoj koje je CARNet kupio, a IRIM donirao cjelokupnu organizaciju projekta, razvoj sadržaja i ostalo. HUP je donirao honorare za edukatore, a Hrvatska pošta dostavu.

U do sada u Hrvatskoj neviđenoj suradnji privatno financirane dobrotvorne organizacije, države i privatnog sektora za bagatelan novac programiranje je de facto uvedeno u hrvatske škole, i to na najbolji mogući način: međupredmetno i kao fizičko računalstvo! Zašto smo htjeli uključiti državu, a ne ići sami pogledajte ovdje. Više o projektu pogledajte ovdje.

 

Da smo na pravom putu pokazuje i primjer Singapura koji je nakon nas krenuo istim putem.

Osnivači Zaklade Micro:bit su BBC, Amazon, Samsung, Microsoft i drugi, a pogledajte što kažu o ovom projektu u Hrvatskoj.

3. Paralelno, radili smo i na naprednim projektima. Napredno robotičko natjecanje WER (pobjednici su išli na svjetski kup u Šangaj!) i projekt Interneta stvari uz Logo za niže razrede osnovne škole. Internet stvari + Logo se odvijao uz financijsku podršku Hrvatskog telekoma, kao i novi, vrlo napredni projekt Interneta stvari, koji će po svojim rezultatima biti jedinstven u svijetu! Iznimno važna dimenzija ovih programa je dostupnost suvremenog obrazovanja za sve, jednakost prilika.

Skup naših programa razvijamo planski kao ‘piramidu’, na čijem su širokom dnu projekti za najšire slojeve djece (za svu djecu), a na vrhu najnapredniji projekti. Iako je naš fokus na dostupnosti tehnologija za svu djecu, moramo pružiti naprednijim sudionicima naših programa – ustanovama, učiteljima i đacima – izazove kako bi mogli ostati motivirani sudionici najšireg sustava i ujedno motivirali ostale.

Djeca iz Dvora bili su pobjednici kreativnog izazova za Internet stvari u ekologiji. Pogledajmo kako ovakvi projekti mijenjaju njihove živote:

Također, pogledajte mnoge kreativne projekte koje su razvila djeca širom Hrvatske, kako ona iz bogatih, tako i ona iz zanemarenih sredina. Iako je niz projekata na dnu stranice u gornjem linku u Logo tipičan ‘STEAM’ koncept (‘A’ kao Arts), obično to ne naglašavamo jer je kreativna dimenzija inherentna većini naših projekata.

Počeli smo se baviti i s ‘M’ iz STEM, tako smo ove godine bili glavni pokrovitelji Večeri matematike, koja je okupila preko 100.000 sudionika!

 

4. Naš također originalni projekt STEM auto je utjelovljenje jednakosti prilika.

Kao bibliobus modernog doba, dolazi s besplatnim radionicama programiranja i robotike u manje razvijene dijelove zemlje i pokazuje djeci i odraslima kako je lako steći suvremena znanja i uključiti se u naše druge aktivnosti.

Pogledajte galeriju:

 

5. Naša najveća snaga su, naravno, posvećeni edukatori kojima u stvari omogućujemo da budu ono što mogu. Velik naglasak je upravo na njihovim edukacijama i razvoju sadržaja. Primjerice, samo u projektu ProMikro do sada smo organizirali dva vala po 170 radionica za 2000 učitelja, s fantastičnim rezultatima! Također, razvili smo zaista veliku količinu edukativnog sadržaja koji svakom djetetu, sa ili bez učitelja, omogućava jednostavan razvoj u programiranju i drugom korištenju digitalnih tehnologija. Pogledajte naš portal Izradi!

6. Projekt robotičke lige (kompletan koncept, dokumentaciju i tako dalje), uz ostalu podršku, te incijalne financijske potpore donirali smo u BiH i Srbiju, gdje naši partneri sada uspješno razvijaju projekte istovjetne CM ligi. Istim partnerima donirali smo i naprednu robotičku opremu kako bi najbolji u njihovim ligama sudjelovali na naprednom natjecanju WER u Zagrebu.

7. Pred sam kraj godine, pokrenuli smo program stavljanja micro:bitova na police knjižnica kako bi ih djeca i odrasli mogli posuditi, zanima nas dolazak u lokalne zajednice i obitelji – inače, 38 knjižnica je već dobilo po 20 micro:bitova u sklopu STEM revolucija za radionice.

Pogledajte kako je to sjajno izgledalo u knjižnici u Sisku.

8. IRIM-ovo ključno financiranje dolazi od Nenada i Rujane Bakić, koji su ove godine u edukaciju donirali 2 mil. kn, uglavnom kroz IRIM, što je ujedno najveća privatna donacija u školstvo u Hrvatskoj. Osim toga, najveći iznos donirali su građani i organizacije u Hrvatskoj kroz kampanju STEM revolucije, koju je podržala i Vlada RH. Građani, trgovačka drušva i organizacije podržavaju nas donacijama i inače. IRIM je počeo dobivati sredstva i od raznih razvojnih fondova.

Kraj godine dočekali smo s 8 zaposlenih, uz N. Bakića koji donira svoje cijelo radno vrijeme.

U 2018. financiranje obitelji Bakić će se razdvojiti od IRIM-a osnivanjem zaklade, koja će financirati razne edukativne projekte, ali ponajviše IRIM.

Druge vijesti