fbpx

Prijavnica za projekt BBC micro:bit - STEM revolucija u školama

01. veljače 2017.

 

Nedavno smo pokrenuli crowdfunding kampanju STEM revolucija za masovno uvođenje BBC micro:bit tehnologije u hrvatske škole.

BBC micro:bit je zajednički poduhvat tvrtki: BBC, Microsoft, Amazon, Samsung i drugih partnera te je najsuvremenija tehnologija za jednostavnu i atraktivnu poduku u STEM području, ali i drugim područjima kao što su dizajn i umjetnost. Više možete naći ovdje.

 

U Velikoj Britaniji je svako dijete u 7. razredu (ekvivalent našeg 5. ili 6.) dobilo jedan micro:bit, a na Islandu u dva razreda. Ova tehnologija se uvodi i u Norvešku i Nizozemsku.

Želimo da Hrvatska brzo napreduje u STEM edukaciji i bude treća zemlja koja će na razini cijele nacije u osnovne škole uvesti ovu vrlo atraktivnu i jednostavnu tehnologiju koja ima male ulazne barijere i univerzalnu primjenjivost.

Prijavnica i informacije za zainteresirane

Natječaj je otvoren do 10. veljače 2017.

EDIT (11.02.2017.): Produžili smo trajanje natječaja.

EDIT (15.02.2017.): Natječaj je zatvoren 15. veljače u 9:00. Uskoro ovdje objavljujemo popis i kartu uključenih ustanova u projekt.

EDIT (7.4.2017.): Otvorili smo prijave do daljnjega!

EDIT (12.5.2017): Zatvorili smo prijave. Hvala svima što su se prijavili!

U projekt se mogu prijaviti sve osnovne škole i druge ustanove (udruge, knjižnice, dječji domovi i sl.) koje rade s djecom osnovnoškolskog uzrasta. Prijaviti se mogu i srednje škole, ali njihovo sudjelovanje ne možemo potvrditi, nego će ovisiti o broju prijavljenih sudionika iz ustanova koje rade s djecom osnovnoškolske dobi.

Za prijavu ustanove trebati će podaci o mentoru koji će raditi s djecom i podučavati ih, podaci o osobi ovlaštenoj za zastupanje (ravnatelj/ica kod škola odnosno predsjednik/ica kod udruga) i podaci o ustanovi.

Sa strane je karta svih prijavljenih škola i ustanova na natječaj.

Sve ustanove i škole moraju imati pristanak odgovornih osoba kako bi se uključile u projekt jer se između ustanova i IRIM-a potpisuje Potvrda o primitku donacije.

Prijavljenim ustanovama ćemo omogućiti početnu edukaciju i podršku u radu tako da se mogu prijaviti i mentori koji nemaju predznanja iz programiranja i robotike. Podrška će biti u obliku materijala na webu, a vjerojatno će biti održane i inicijalne radionice. Može se dogoditi da će se BBC micro:bit-ovi moći dobiti isključivo na edukativnim radionicama.

Naša donatorska kampanja postigla je u Hrvatskoj do sada nezamisliv uspjeh, doniralo nam je preko 2.300 privatnih i pravnih osoba, uključili su se i HDZ i SDP.

Ovom kampanjom smo htjeli svakoj školi i ustanovi u Croatian Makers ligi donirati 10 micro:bitova. Zbog fantastičnog odaziva društva i prikupljenih sredstava moći ćemo u program uključiti značajno više škola i ustanova nego što smo očekivali i/ili ćemo podijeliti više BBC micro:bitova po školama i ustanovama. Zato pozivamo sve osnovne škole i ustanove koje rade s djecom te dobi da se prijave!

Važna napomena za škole koje nisu u Croatian Makers ligi: nastavnik/edukator koji zaduži set može ga koristiti u redovnoj nastavi, izvananstavnim aktivnostima ili kako već god misli da je prikladno, nema pravila!

Druge vijesti