fbpx

Zimski STEM auto, 2. dan

Dubrovnik i Mokošica

U drugom danu STEM auta posjetili smo Dubrovnik i Mokošicu

8. veljače 2017.

 

Jučer je STEM auto posjetio Dubrovnik i Mokošicu. Održali smo dvije radionice na kojima je sudjelovalo dvadeset četvero djece i nekoliko roditelja. Svi su uspješno savladali osnove programiranja BBC micro:bit računala i mBot edukacijskih robota.

STEM auto je nešto kao ‘bibliobus’ modernog doba. Posjećuje manje sredine, ovaj put u Dalmaciji i na otocima, te održava besplatne radionice robotike.

Radionica u Dubrovniku je održana u OŠ Ivana Gundulića. Iako u školi već postoji robotička sekcija, radionicu smo održali za djecu koja do sada nisu sudjelovala. Sudionici su imali priliku po prvi put isprobati i programirati BBC micro:bit.

Pogledajte atmosferu s radionice:

Evo i par slika:

Drugu radionicu smo održali u Streljačkom društvu Dragovoljcu u Mokošici. Sudjelovalo je trinaestero djece i nekoliko roditelja.

Najbolje opisuje kako im je bilo to što su na kraju radionice tražili od domaćina da organizira daljnje radionice robotike i programiranja.

 

Par izjava s radionice:

Evo i par slika:

Kako je našem edukatoru Vladi Lendvaju bilo na radionicama:

“Radionica u Dubrovniku održana je za 11 učenika OŠ Ivana Gundulića koji dosad nisu uključeni u robotičku sekciju. Učenici su s oduševljenjem snimali sve što su uspjeli napraviti s robotom, pa su neki uspjeli ispuniti i cijelu memoriju svog mobitela. Na kraju su se okušali i u programiranju BBC micro:bita koji im je ostao za testiranje i upoznavanje dok im uskoro ne stigne cijeli školski paket.

U Mokošici uz učenike viših razreda bilo je i nekoliko mlađih i svi su uz pomoć roditelja savladali osnove programiranja u programu za programiranje – mBlocku. Na kraju radionice su zatražili od većeg broja prisutnih odraslih članova da im takve radionice organiziraju redovno tijekom godine, što su oni i obećali uz dogovore za nabavke mBotova i prijavu za STEM revoluciju uz donaciju BBC micro:bitova.”
voditelj radionice Vlado Lendvaj

BBC micro:bit i STEM auto

U STEM autu koristimo različitu opremu. Uz mBot edukacijskog robota (kojeg koristimo i u Croatian Makers ligi) koristimo i BBC micro:bit računala.

To je uzbudljiva nova tehnologija koju su razvili BBC, Microsoft i drugi partneri s ciljem masovne uključenosti u edukativni sustav, ne samo u STEM području, nego i šire. Kao zahvalu svim domaćinima ostavljamo po jedan primjerak kako bi mogli nastaviti edukaciju djece.

 

Sutra smo na Korčuli. Raspored radionica za cijeli tjedan je ovdje.

Ako ste mentor u školi ili ustanovi iz dalmatinske regije i zainteresirani ste za sudjelovanje, prikupite djecu i organizirajte prostor, a mi ćemo doći i organizirati besplatnu uvodnu radionicu iz robotike! Detaljnije informacije i prijavnica su ovdje.

Pratite nas!

Druge vijesti zimskog STEM auta