fbpx

Zimski STEM auto

kraj turneje na Pagu i pregled cijelog projekta

Zimska turneja STEM auta: više od 470 djece na radionicama projekta + izvještaj o četiri radionice u zadnjem danu


18. veljače 2017.

Zimski STEM auto je bio iznimno uspješan. Preko 470 učenika i učenica je sudjelovalo na 27 radionica robotike po Dalmaciji i otocima.

Prije kratkog pregleda cijele turneje, evo izvještaja o zadnjem danu projekta i radionicama na otoku Pagu.

U petak, 17. veljače STEM auto je posjetio otok Pag. Započeli smo dan s radionicom u OŠ Jurja Dalmatinca u gradu Pagu, nakon toga održali dvije radionice za učenike i učenice A.G. Matoša iz Novalje te na kraju posjetili izviđače grada Paga (i održali drukčiju radionicu od onih na koje su navikli). Sveukupno, održane su četiri radionice i sudjelovalo preko sedamdeset djece.

Evo kratkog komentara našeg edukatora Vlade Lendvaja:

Zadnji dan turneje, veliko finale na otoku Pagu. Prva radionica s prvim zrakama sunca u gradu Pagu, učenici već pohađaju informatiku i sve je išlo brzo i lako. Dvije radionice u Novalji, ista priča, kvalitetni nastavnici uz koje nova oprema dolazi u prave ruke, puno dječjeg veselja i nezaobilazna pitanja u koliko sati je radionica slijedeći tjedan. A onda zadnja radionica turneje, voditeljice iizviđačkog odreda priredile su iznenađenje malim izviđačima koji inače ne smiju koristiti ni mobitele ni računala na izviđačkim aktivnostima. Ovaj put su imali nešto sasvim drugačije, i naravno, jako im se svidjelo. Naime, voditeljice im nisu uopće rekle što će biti na radionici, samo da će biti drukčije pa je raspoloženje variralo od iznenađenja do oduševljenja.

voditelj radionica STEM auta Vlado Lendvaj

Evo i slika s radionica:

Radionice na otoku Pagu posjetili su i mediji.

Pogledajte sa strane članak Slobodne Dalmacije o projektu (klik na sliku otvara vijest):

 

Zimski STEM auto: jer svako dijete ima priliku!

Pregled zimske turneje STEM auta

STEM auto održava besplatne radionice robotike i programiranja BBC micro:bit-ova i mBot-ova u manjim sredinama. U manje od dva tjedna projetka, STEM auto je obišao 18 mjesta (od toga četiri otoka, Korčulu, Brač, Hvar i Pag). Ciljali smo na Dalmaciju i otoke jer tamo tijekom zime nema puno aktivnosti za djecu.

Održali smo 27 radionica robotike na kojima je sudjelovalo preko 470 djece.

Kao zahvalu svim domaćinima ostavili smo po jedan primjerak BBC micro:bita kako bi mogli nastaviti edukaciju djece.

Ovime smo službeno započeli distribuciju micro:bitova po Hrvatskoj. Nastavljamo je u drugom projektu, STEM revolucija. BBC micro:bitovi koje dijelimo po turneji STEM auta ne dolaze iz sredstava prikupljenih STEM revolucijom, već iz ostalih sredstava IRIM-a.

Prvi dan, 6. veljače: OŠ Cavtat (Cavtat)

Turneju po Dalmaciji i otocima smo započeli od Cavtata. U OŠ Cavtat dvanaestero učenika, nekoliko nastavnika i jedna majka po prvi puta su se susreli s robotikom.

 

Drugi dan, 7. veljače: OŠ Ivana Gundulića (Dubrovnik) i Streljačko društvo dragovoljac (Mokošica)

U drugom danu smo posjetili Dubrovnik i Mokošicu. Dvadeset četvero učenika i učenica te nekoliko roditelja sudjelovalo je i programiralo mBot-e.

 

Treći dan, 8. veljače: Otok Korčula: OŠ Blato i OŠ Petra Kanavelića

U trećem danu posjetili smo prvi otok na turneji, Korčulu. Na radionicama u Blatu i gradu Korčuli četrdesetero učenika i učenica programiralo je BBC micro:bit-ove i mBot edukacijske robote.

Četvrti dan, 9 veljače: OŠ Zmijavci (Zmijavci)

Atmosferu četvrtog dana i radionica u OŠ Zmijavci najbolje opisuje komentar našeg edukatora, Vlade Lendvaja.

“Zbog velikog interesa učenika, u Zmijavcima su održane 2 radionice. Posebno je velika bila zainteresiranost i oduševljenje učenika petih i šestih razreda. Pošto se radi o školi u kojoj praktički svi učenici idu na informatiku, već su posjedovali osnovno programersko predznanje i bez problema su odradili sve što je bilo planirano. Micro:bit i mBot uređaje vide kao jako dobru nadopunu nastave, ne samo informatike nego i ostalih predmeta u kojima učenici mogu na zornim primjerima puno bolje shvatiti složene i apstraktne pojmove, te se vesele druženju s ovim zabavnim i korisnim spravicama micro:bit. Radionici je prisustvovao i mladi nastavnik matematike koji se također veseli novim nastavnim pomagalima.”

voditelj radionice Vlado Lendvaj

Peti dan, 10. veljače: OŠ Bol (otok Brač)

U OŠ Bol održali smo dvije radionice za učenike 4. i 5. razreda. Učenici su kroz igru naučili programirati robota i pod kraj radionice pitali u koliko sati će biti radionica slijedeći petak.

 

Šesti dan, 11. veljače: OŠ Tučepi (Tučepi)

U Tučepima nas je ugostila učiteljica Marlena Bogdanović koja svoj entuzijazam uspješno prenosi na svoje učenike. Djeca su započela radionicu i s 20 novih tableta koje im je donirao IRIM.

Pogledajte prilog Nove TV o radionici:

 

Sedmi dan, 12. veljače: OŠ Jelsa (Hvar)

Na radionicama u OŠ Jelsa učenici su se odmah zaljubili u robote i, kao i na većini drugih lokacija, pitali hoće li se organizirati redovne radionice. Na radionicama je sudjelovalo preko pedesetero djece!

 

Osmi dan, 13. veljače: OŠ Srijane i OŠ Manuš

U osmom danu održali smo dvije radionice s najviše sudionika do sada. Sudjelovalo je preko pedeset i šest učenika i učenica. Prema našem edukatoru Vladi Lendvaju, upravo zato što su svi bili izuzetno motivirani i pristojni, sve je uspješno odrađeno uz puno smijeha i oduševljenja.

Deveti dan, 14. veljače: Riđane i Unešić

U devetom danu održali smo dvije radionice u dva malena mjesta po veličini i broju stanovnika, ali velika po interesu i volji za napredovanjem: Riđane i Unešić.

Deseti dan, 15. veljače: Imotski

Dvije radionice u Imotskom bile su pravi pogodak, kaže naš edukator Vlado Lendvaj.

Jedanaesti dan, 16. veljače: Klis i Sveti Filip i Jakov

U predzadnjem danu posjetili smo Klis i Sveti Filip i Jakov. Četrdeset djece je sudjelovalo na tri radionice robotike.

Ovime uz radionice na Pagu turneja zimskog STEM auta po Dalmaciji i otocima je završena.

Pratite nas i dalje jer imamo u planovima nove turneje i zanimljive druge projekte.

CroatianMakers.hr!

Druge vijesti zimskog STEM auta