fbpx

BBC micro:bit – STEM revolucija u školama

crowdfunding kampanja Croatian Makersa

18.01.2017.

 

U utorak, 17. siječnja pokrenuli smo crowdfunding kampanju kako bi masovno uveli BBC micro:bit tehnologiju u hrvatske škole. Cilj je bio prikupiti 60.000 USD kako bi 360 osnovnih škola i ustanova u Croatian Makers ligi opskrbili BBC micro:bit računalima. U manje od 24 sata kampanje ovaj cilj je premašen.

Sada idemo dalje s još većim i ambicioznijim ciljem: 150.000 USD kako bi još više osnovnih škola i drugih ustanova u Hrvatskoj donirali BBC micro:bit opremu.

 

 

U našem najvećem projektu, Croatian Makers ligi, do sada smo uključili preko 360 osnovnih škola i ustanova, podijelili 1800 robota te uključili više od 8000 djece. U ovoj kampanji planiramo svim školama i ustanovama u projektu pribaviti 3600 BBC micro:bit-ova i dodatnih 1400 novim ustanovama koje bi uključili u ovu akciju (ako postignemo i drugi, veći cilj kampanje).

Video o akciji je sa strane,a evo i par fotki iza scena snimanja:

Ovu kampanju smo pokrenuli jer ne možemo čekati reformu kurikuluma. Djeca imaju pravo na suvremenu edukaciju odmah. U Croatian Makers ligi razvijamo suvremene vještine poput vještina učenja, komunikacije, prezentacije, razvijanja otvorenog duha i čvrstog karaktera – svega što je djeci potrebno da budu ravnopravni sudionici društva i gospodarstva 21. stoljeća. Ovom akcijom želimo to napraviti na još većoj razini.

Crowdfunding kampanja je uvod u naš veći cilj: da svako dijete u 6. ili 7. razredu dobije po jedan BBC micro:bit već iduće godine zajedno s pripadajućom edukacijom. Tako radikalno zatvaramo tehnološki i mentalni procjep između onoga što hrvatsko školstvo nudi i što je suvremenim mladim ljudima potrebno. Ovdje već govorimo o 40.000 BBC micro:bitova. Takva masa najsuvremenije tehnologije može promijeniti ne samo školstvo, nego i društvo.

Pogledajte par izjava prijatelja projekta:

“Sve industrije, sve djelatnosti su dodirnute ili se mijenjaju zato što se događa softverska revolucija. Dakle ovo računalo je nešto što pokreće praktično softverskuu revoluciju. Ja vjerujem da će djeca, ukoliko se počnu s ovim igrati, biti dio te softverske revolucije.”

Damir Sobol: osnivač Iskona i Photomatha

“Ja vjerujem da će se vrlo brzo vidjeti, već za 5 do 10 godina, koliko je ovaj projekt vizionarski gdje se daje mogućnost da se i igraju ali i kroz tu igru rješavaju probleme. Također uče se kodirati, uče se informatički opismeniti, uče se robotici, uče se cijelom nizu izuzetno važnih znanja i vještina koje će im sutra jako trebati.”

Akademik prof. dr. sc. Igor Rudan: najcitiraniji hrvatski znanstvenik

“Kroz ovakvu inicijativu mislim da možemo potaknuti mlade ljude da pokrenu svoje vlastite inicijative i poduzeća kasnije, kakvih već imamo. Ja mislim da je bitno posaditi te sadnice danas i kroz slijedećih desetak godina će se tu sigurno biti puno plodova.”

Mate Rimac: osnivač Rimac Automobili

 

Više o kampanji možete pročitati ovdje.

Pozivamo vas da nas podržite!

Uvodimo najsuvremenije tehnologije u škole jer svako dijete mora imati priliku!

Ovoliko najsuvremenije tehnologije u pravim rukama može promijeniti ne samo školstvo, nego i društvo.

Croatian Makers Liga

doniranih robota

uključenih ustanova

uključenih učenika i učenica