fbpx

Prvo kolo Croatian Makers lige u 2020./21. je održano

Unatoč otežanim uvjetima i pandemiji, na natjecanju je sudjelovalo više od 100 ustanova

17.12.2020.

Prvo kolo Croatian Makers lige, natjecanja iz robotike i programiranja, se održavalo od 2. studenog do 13. prosinca. 

Sudjelovati su mogle sve ustanove Croatian Makers lige ovisno o mogućnostima i epidemiološkoj situaciji (mogućnostima pripreme i održavanja natjecanja). Ukupno je rezultate prijavilo više od 515 natjecatelja iz 136 ekipa.

U nastavku pročitajte kako je izgledalo natjecanje.

U ovoj školskoj godini tema Croatian Makers lige je istraživanje planeta i povratak robota na Zemlju (u prošloj je robot krenuo na ovo putovanje). U ovom kolu robot je trebao istražiti planet i pripremiti se za lansiranje u svemir i povratak na Zemlju.

Natjecatelji su trebali isprogramirati robota da samostalno prati liniju, koristi stijetleće diode i svira melodije te se uspješno ‘parkira’ na kraju vožnje. Ovo kolo je bilo ‘online’ u kojem su mentori natjecateljske vožnje snimali te ih potom uploadali prema pravilima natjecanja.

Primjer staze i vožnje robota pogledajte u video snimci sa strane. Rezultate možete pogledati ovdje.

U idućem kolu će robot savladavati različite izazove na povratku do Zemlje kako bi uspješno stigao kući i završio svoju misiju, a kako će se to dogoditi pratite u idućim objavama o Croatian Makers ligi.

Iduće kolo planiramo održati u veljači 2021. godine.

Ovim putem želimo zahvaliti svim mentorima koji su svojom motivacijom i trudom omogućili natjecateljima sudjelovanje u ovim specifičnim vremenima te se nadamo da će u nadolazećim kolima Lige epidemiološka situacija biti bolja i veća mogućnost sudjelovanja ustanova, mentora i djece u Croatian Makers ligi.

Hvala vam!

Pogledajte i fotogaleriju slika koje su nam mentori poslali s priprema i provođenja natjecanja:

Druge vijesti iz Croatian Makers lige