fbpx

Velika završnica trećeg ciklusa STEM auta 2019.

300 sudionika u dva tjedna radionica!

8.4.2019.

Treći ciklus STEM auta je ove godine počeo 25. ožujka i trajao do 5. travnja. Putovali smo po središnjoj Hrvatskoj održali 19 besplatnih radionica robotike i programiranja za djecu u suradnji s tvrtkom TDK CROATIA.

Izvještaje s prvog tjedna radionica možete pročitati ovdje i ovdje, a u nastavku pročitajte o radionicama u tvrtci TDK, Dječjem domu Sisak, Popovači, Okučanima, Pakracu, Dragaliću, Kutini i Banovoj Jaruzi.

Dovodimo STEM u male sredine, nešto kao moderni ‘bibliobus’.

STEM auto je nešto kao ‘bibliobus’ modernog doba pomoću kojeg dovodimo STEM u razne sredine i mjesta. Naši instruktori putuju po Hrvatskoj i održavaju besplatne radionice digitalne pismenosti, robotike i programiranja za zainteresirane. Domaćini, osobe koje nas pozovu jedino trebaju okupiti zainteresirane polaznike i omogućiti nam prostor za radionicu jer mi nosimo svu opremu sa sobom (robote, laptope, projektor, itd.).

Projekt se provodi od 2016. godine te smo do sada održali ukupno 13 ciklusa po Hrvatskoj. U ovom zadnjem, trećem ciklusu u 2019. putovali smo po središnjoj Hrvatskoj. Održali smo 19 radionica na kojima je sudjelovalo 300 sudionika, većinom djece osnovnoškolske dobi.

U nastavku pročitajte kratke izvještaje sa svakog dana radionica.

1. travnja  – OŠ Banova Jaruga

Početak drugog tjedna ovog ciklusa smo započeli radionicama u OŠ Banova Jaruga. Održali smo dvije radnionice na kojima je sudjelovalo više od 40 učenica i učenika.

Prvi puta su se susreli s mBot robotima te su ih do kraja radionice naučili osnove programiranja. Pogledate fotogaleriju:

2. travnja – OŠ Vladimira Vidrića, Kutina i OŠ Dragalić

Nakon Banove Jaruge smo posjetili OŠ Vladimira Vidrića u Kutini. Kao i u ponedjeljak, zbog velikog smo interesa održali dvije radionice jednu za drugom. Popodnevnu radionicu smo nakon Kutine održali još i u OŠ Dragalić.

U sve tri radionice je sudjelovalo gotovo 60 djece te su svi bez poteškoća naučili programirati kretnju robota i ispuštanje raznih zvukova i svjetlosnih signala.

Pogledajte fotogaleriju:

3. travnja – OŠ braće Radića, Pakrac i Narodna knjižnica i čitaonica Okučani

U srijedu smo održali dvije radionice. Prvo smo posjetili OŠ braće Radića, Pakrac i nakon  toga Narodnu knjižnicu i čitaonicu Okučani.

U ugodnoj atmosferi na radionicama su se djeca zabavila i naučila osnove programiranja. Pogledajte fotogaleriju:

4. travnja – OŠ Zorke Sever, Popovača i Dječji dom Vrbina, Sisak

U četvrtak smo posjetili OŠ Zorke Sever u Popovači i Dječji dom Vrbina u Sisku.

U OŠ Zorke Sever nas je dočekalo 25 učenica i učenika koji su sudjelovali na radionici i programirali mBot robote. Na radionici su prvo radili na jednostavnijim primjerima programskih kodova za sviranje melodija i promjenu boja na LED svjetlećim diodama te su kasnije programirali i vožnju robota na poligonu.

Nakon njih smo održali radionicu za djecu Dječjeg doma Vrbina u Sisku. Na radionici su sudjelovali i predstavnici iz tvrtke Asseco jer je tvrtka velikodušno donirala micro:bitove i laptope Dječjem domu kako bi ih nastavili koristiti i nakon radionice.

Atmosfera na radionici je bila odlična – djeca su se upoznala s micro:bitovima te su izradili svoje prve kodove. Na kraju radionice je bilo već standardnih pitanja “kada će iduća radionica?” i “što dalje?” što pokazuje interes sudionika i želju da se oprema i dalje koristi (IRIM ima mnoštvo besplatnih edukacijskih materijala na našem Izradi! web portalu, link je ovdje).

Pogledajte fotogaleriju s radionica:

5. travnja – TDK Kutina

Zadnju radionicu ovog ciklusa smo održali u tvrtci TDK Croatia d.o.o. Na radionici su sudjelovala djeca zaposlenika te su se u ugodnoj atmosferi po prvi puta susreli s robotima, uspješno i motivirano su rješavali zadatke te su do kraja radionice uspjeli isprogramirati i kompleksnije radnje poput vožnje po poligonu.

Više o projektu možete pročitati na IRIM-ovim stranicama ovdje, a ispod je interaktivna karta s izvještajima sa svih održanih radionica uz fotogalerije.

Partner ciklusa:

Partneri projekta:

Ovaj ciklus projekta održavamo u suradnji s TDK CROATIA d.o.o.

Rotary klub Zagreb centar

Hyundai

Novosti iz projekta