fbpx

2. ciklus STEM auta - Međimurska i Varaždinska županija

 

STEM auto 2018. – connected by Tele2

Devet radionica s više od 120 sudionika u drugom tjednu ciklusa!

17.7.2018.

U drugom ciklusu STEM auta, projekta u kojem naši edukatori putuju po Hrvatskoj i održavaju besplatne radionice digitalne pismenosti, robotike i programiranja, posjetili smo Međimursku i Varaždinsku županiju.

Posjetili smo knjižnice, udruge, škole i jedan vrtić te smo održali 9 radionica za više od 120 djevojčica i dječaka.

Ako radite s djecom i zainteresirani ste da Vas posjetimo, možete se prijaviti ovdje!

STEM auto putuje po Hrvatskoj u ciklusima. Ovo je već šesti ciklus, a do sada smo održali više od 150 radionica za više od 2300 djevojčica i dječaka, većinom osnovnoškolske dobi.

Radionice održavamo u suradnji s domaćinima: školama, knjižnicama, udrugama i drugim edukativnim ustanovama koje nas pozovu.

Oni jedino trebaju okupiti djecu i osigurati prostor za održavanje radionice jer IRIM-ovi edukatori donose svu opremu i sve potrebno za održavanje radionica STEM auta sa sobom!

U ovom ciklusu smo posjetili Sjevernu Hrvatsku. Dva tjedna smo putovali i održavali radionice.

U prvom smo bili u Zagorju, održali smo 12 radionica za više od 150 polaznica i polaznika (kratki izvještaj možete pročitati ovdje), a u drugom smo posjetili Međimursku i Varaždinsku županiju. Na kraju ciklusa smo dodatno posjetili i dječji vrtić gdje su se djeca bez problema “poigrala” s robotima i napisala svoje prve kodove.

U nastavku pročitajte više o radionicama drugog tjedna ciklusa s fotogalerijama.

Ponedjeljak, 9.7. – Pretetinec i Šenkovec

Drugi tjedan smo počeli radionicama u Dječjem domu Pretetinec i Knjižnici i čitaonici Šemovec. Nakon što su polaznici uspješno savladali osnove, dobili su zadatak parkiranja mBot robota što im je bilo jako zabavno. Nije im bilo teško puno puta ispravljati grešku jer su vidjeli gdje ona nastaje te zaključili što trebaju promijeniti kako bi ispravno parkirali robota.

Utorak, 10.7. – Mursko Središće i Čakovec

U drugom danu ovog tjedna posjetili smo udrugu Radioklub Međimurje i Knjižnicu Čakovec. Na dvjema radionicama je sudjelovalo čak 55 djevojčica i dječaka. Naučili su osnove, a najzabavnije im je bilo programirati robote da voze po osmišljenoj stazi koja je sadržavala i kružni tok.

Pogledajte fotogaleriju s radionica:

Srijeda, 11.7. – Varaždin i Šemovec

U srijedu smo posjetili gimnaziju Varaždin i OŠ Šemovec. Na radionicama, osim učenica i učenika su sudjelovali i njihovi nastavnici. Željeli su naučiti osnove i pomoći svojim učenicima u zadacima s radionice. Dodatno, polaznici su se zabavili i isprobavali različite mogućnosti sviranja s mBotima.

Četvrtak, 12.7. – Budinščina i Hrašćina

U četvrtak smo posjetili OŠ Vladimir Nazor u Budinščini i PŠ Hrašćina. Na radionicama se okupilo čak 20 učenica i učenika koji su bez problema jedan dan ljetnih praznika uložili u učenje novih znanja o robotici i programiranju.

Petak, 13.7. – Puhovo

Zadnju radionicu ovog ciklusa smo održali u Dječjem vrtiću Didi.

Iako su radionice prvenstveno namijenjene djeci osnovnoškolske dobi, ovi, vrlo motivirani dječaci i djevojčice u svom vrtiću su bez problema u dva školska sata (bez pauze jer im nije trebala) isprogramirali robote da svijetle različitim bojama, odsviraju pjesmicu “Bratec Martin” i to sve dok se kreću zadanom stazom. Dodatno, atmosfera je bila fantastična, Djeca nisu htjela da radionica završi, a drugi dječaci i djevojčice su s interesom gledali i željeli se priključiti.

Idući ciklus projekta počinje uskoro! Krajem srpnja nastavljamo putovati po Sjevernoj Hrvatskoj. Ovaj put ćemo se fokusirati na regiju oko Bjelovara i Koprivnice!

Više o projektu možete pročitati na stranicama IRIM-a ovdje, a sa strane je interaktivna karta s izvještajima sa svih održanih radionica prošlih ciklusa s fotogalerijama.

Zahvaljujemo se partnerima projekta:

Tele2

Hyundai

Rotary klub Zagreb centar

Vijesti iz STEM auta 2018.