fbpx

Croatian makers idu dalje!

8.11.2014.

 

Ako ste pratili moj projekt Croatian Makers: Projekt Croatian Makers – dio puta do ‘zemlje znanja’ (poziv zainteresiranima) možda će vas zaimati update.

1. Do sada samo ‘pokrili’ možda 15-ak škola i centara, a upravo je stigla je nova oprema – Arduino klonovi, senzori 37/1, ostala oprema – koje je već većinom i podijeljena (klik za veću):

2. Da se oprema dobro koristi, možete vidjeti i npr. iz ovih screenshotova iz jedne škole iz Vukovara (dio gornje pošiljke je također za drugu školu u Vukovaru), jedan je Fischertechnik ROBO TX training lab, drugi je LEGO Mindstorms (zmija koju vidite gore u pozadini je također jedna varijanta iz tog kompleta):

Ja to zovem integracijom i žitovom, a ostale gluposti po kojima je Vukovar u zadnje vrijeme u novinama ostavljam drugima.

3. GSS dobija, što se mene tiče, trećeg drona — iako mislim da su Phantom Vision 2+ bolji za njihove svrhe, ovaj IRIS+ ima neke nove funkcionalnosti i najnoviji je model u toj klasi u svijetu (ima ‘follow me’ način). Na slici ga vidite s GoPro kamerom, gimbalom (žiroskopski stabilizirajućim robotskim ovjesom) i dodatnom baterijom:

Međutim, mislim da će nakon mog prethodnog poziva dobiti još dva drona od drugih, tako da im se flota penje na 5.
NO:
– cilj nije imati samo ove off-the-shelf modele nego imati posebne letjelice izgrađene baš za njih, i to mi je cilj financirati kod centara koji rade s mladima
– ali u međuvremenu će s ovim vrhunskim modelima moći puno naučiti i ići brzo po krivulji učenja
– STOGA poziv svima koji također žele donirati letjelice izuzetno korisnom i agilnom GSS da mi se jave, ili njima direktno.

4. Do sada su donacije išlo potpuno ‘privatno’, a od prije koji dan imamo osnovanu udrugu Institut za razvoj i inovativnost mladih, pa ćemo vas uskoro pozvati da i sami priložite sredstva ako nam želite pomoći u našoj misiji.

A naša misija je pružiti mladima šansu, jer danas je to lakše nego ikada, iako je mentalni procijep Hrvatske i Europe veći nego ikada. Te iako je procijep onoga što naše školstvo treba biti i što jest golem. NAŠE školstvo kao sustav je vjerojatno nepopravljivo.

Međutim, osim što možemo pomoći mnogima mladima (i njihovim entuzijastičnim profesorima!) da postnu dio suvremenosti, poboljšanje edukacije je bez sumnje najbolji način za smanjivanje nejednakosti, kako unutar Hrvatske, tako i Hrvata spram razvijenih Europljana. A zaista ne vidim bolje od danas zaista dohvatljive i ‘taktilne’, dakle vrlo atraktivne, robotike i automatike za to.

Druge vijesti iz Croatian Makers lige