fbpx

STEM auto 2018. - Ploče, Gradac, Tučepi i Baška Voda

 

STEM auto 2018. – connected by Tele2

U manje od tjedan dana više od 200 polaznika na 14 radionica robotike po Dalmaciji!

28.5.2018.

STEM auto je kao ‘bibliobus’ modernog doba, putuje po Hrvatskoj i omogućuje svima jednaki pristup modernim tehnologijama, robotici i programiranju.

U ovom ciklusu putujemo po Dalmaciji i otocima. Do sada smo posjetili Dubrovnik, Župu Dubrovačku, Slano i otok Mljet, a u ovom izvještaju pročitajte o radionicama u Pločama, Gradcu, Tučepima i Baškoj Vodi.

Četvrtak, 24.5. – Ploče i Gradac

STEM auto se održava u ciklusima. U svakom posjećujemo jedan dio Hrvatske i provodimo besplatne radionice robotike i programiranja za djecu i mlade. Cilj je da svi imaju jednake prilike – neovisno jesu li mještani manjeg mjesta s ograničenim pristupom modernim tehnologijama ili su stanovnici s bolje opremljenim ustanovama.

Ovaj ciklus smo počeli s Dubrovnikom, a nakon posjeta STEM auta otoku Mljetu gdje su sudjelovali gotovo svi učenici na otoku, posjetili smo Ploče.

Radionicu s mBot robotima smo održali u Narodnoj knjižnici Ploče, a koliko je radionica bila zanimljiva i korisna polaznicima najbolje opisuje Facebook objava knjižnice koju možete pročitati sa strane.

Nakon Ploča, naš edukator je posjetio Gradac u kojoj smo održali čak dvije radionice za ukupno 28 učenica i učenika OŠ Gradac.

Polaznici su se upoznali s programiranjem robota. Zabavili su se programirajući robote da sviraju, svijetle u raznim bojama i da voze okolo. Na kraju radionice su imali i kreativan zadatak u kojem su programirali robote da izbjegavaju prepreke. Ovo sve su uspjeli svi učenici u samo dva školska sata, a usput su se i zabavili.

Pogledajte kratku fotogaleriju s radionica, a u nastavku pročitajte o zadnjem danu prvog tjedna radionica STEM auta.

Petak, 25.5. – Tučepi i Baška Voda

Zadnji dan prvog tjedna projekta smo počeli s radionicama u suradnji s vrlo angažiranom učiteljicom iz Tučepa, Marlenom Bogdanović.

Održali smo dvije radionice za gotovo 30 učenica i učenika OŠ Tučepi. Budući da su učenici ove škole dobro upoznati s micro:bitovima, radionice smo održali s mBot robotima. Učiteljica Marlena je o radionicama izjavila:

“Eto: moguće je u RH školama organizirati aktivnosti rješavanja problema, logičkog i računalnog razmišljanja koje su toliko zanimljive da se djecu ne da otjerati niti na odmor, niti kući! Vlado Lendvaj i IRIM još su jednom oduševili tučepsku djecu!

Hvala na sjajnom STEM auto projektu i besplatnim robotičkim radionicama!”

Nakon radionica u Tučepima posjetili smo i OŠ Bariše Granića Meštra iz Baške Vode. I u ovoj školi smo održali dvije radionice kako bi svi zainteresirani učenici imali priliku upoznati se s robotikom i programirati.

Na radionicama nisu samo sudjelovali samo učenici, već i nastavnici kao i ravnateljica škole. Pokazali su da nikada nije prekasno naučiti nova znanja.

Pogledajte u nastavku kratku fotogaleriju s radionica:

Zahvaljujemo se partnerima projekta:

Tele2

Hyundai

Rotary klub Zagreb centar

Vijesti iz STEM auta 2018.