38.000 učenika 6. razreda u Hrvatskoj dobiva micro:bit za korištenje u školi i kod kuće!

U projektu sudjeluje 84% svih OŠ u Hrvatskoj, uključeno više od 2.200 nastavnika i 38.000 učenika i učenica

29.11.2017.

Jučer i danas u škole širom Hrvatske stiže 38.000 BBC micro:bitova za sve učenike 6. razreda u 84 % osnovnih škola u Hrvatskoj koji su polani u petak 24.11.

Od ovoga tjedna učenici će ih koristiti u nastavi i izvannastavnim aktivnostima, te dobiti na korištenje kod kuće.

Projekt ProMikro je suradnja IRIM-a, CARNet-a i MZO-a. Cilj je uvođenje digitalne pismenosti i računalstva na interdisciplinaran, kreativan i stvaralački način.

Projekt se nastavlja na izuzetno uspješan projekt STEM revolucija u kojem je preko 1000 edukativnih institucija u Hrvatskoj dobilo po 20 micro:bitova.

U međuvremenu, korištenjem ove tehnologije neke jedinice lokalne samouprave uvele su poduku računalstva – Varaždinska županija za sve učenike 1.-4. razreda, Grad Osijek za 5. razrede itd.

Mapa svih uključenih škola s podacima o njima nalazi se ovdje.

Prethodne vijesti iz projekta nalaze se ovdje.

BBC micro:bit je uzbudljiva nova tehnologija, izrazito niske cijene, bogatog programerskog okružja i cijelog ekosustava koju kao glavni alat u razvoju računalstva u školama koriste npr. UK, Island i Singapur.

Partner neprofitne edukativne Zaklade Micro:bit čiji osnivači su BBC, Microsoft, Amazon, Samsung, ARM i drugi u Hrvatskoj je IRIM.

Više o micro:bitu na microbit.org, gdje ujedno možete isprobati programiranje u virtualnom okružju, kao i proučiti sadržaje za poduku.

Mikroračunala za sve učenike 6. razreda u Hrvatskoj je osigurao CARNet – preostale škole i dalje se mogu prijaviti u projekt.

IRIM je projekt dizajnirao, administrirao prijave, razvio nastavne sadržaje i organizirao edukaciju učitelja. Za 2.200 učitelja organizirana su dva ciklusa edukativnih radionica (uvodne i predmetne). Radionicama je prisustvovalo 1.750 učitelja – jedan dio njih je već educiran u sklopu projekta STEM revolucija. U planu je i treći ciklus naprednih radionica.

Honorare za edukacije je donirala Hrvatska udruga poslodavaca, a distribuciju pošiljki u škole Hrvatska Pošta.

Edukacija učitelja je ključni dio projekta i završena je s odličnim rezultatima. Primjerice, od učitelja koji su prisustvovali drugoj radionici, čak 40% (oko 700) nije programiralo nikad, a većina ih se nakon samo dvije radionice osjeća sposobnima podučavati učenike programiranju na BBC micro:bitu (podaci na uzorku preko 1000 ispitanika). Ovaj postotak će i dalje zasigurno rasti nakon daljnje poduke. Bez sumnje, radi se o transformacijskom poduhvatu u obrazovanju učitelja za poduku računalstva.

Osim radionica, edukativni materijali su dostupni i online na Izradi! edukacijskom web portalu gdje možete pogledati kako koristiti mikroračunala u raznim nastavnim predmetima, educirati se o osnovama korištenja mikroračunala (osnovni i napredni materijali), a možete pogledati i razne kreativne projekte s micro:bitom.

Svi sudionici projekta, kao i drugi zainteresirani mogu na micro:bit Forumu diskutirati, objavljivati nove informacije i tražiti rješenja ako imaju poteškoća u korištenu opreme.

Pogledajte fotogaleriju sa slanja micro:bitova za škole — olazak opreme, prepakiravanje i priprema pošiljki za svaku školu te slanje opreme:

Zahvaljujemo se Hrvatskoj pošti na sponzorstvu dostave paketa u škole u projektu.

Novosti ProMikro projekta

Projekt ProMikro

Uključenih škola

Nastavnika

Učenika