Micro:bitovi u praksi, posjet ministrice Blaženke Divjak OŠ Eugena Kvaternika, Velika Gorica

Koliko se jednostavno koristiti micro:bitovima u 6. razredu OŠ?

15.1.2017.

Ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, u pratnji potpredsjednika Vlade RH, Predraga Štromara, i osnivača IRIM-a, Nenada Bakića, posjetila je OŠ Eugena Kvaternika u Velikoj Gorici te je provjerila funkcioniranje projekta ProMikro s učenicima i učiteljima na nastavi.

U posjeti je i isprogramirala kratki program na micro:bitu, te je pokazala jednostavnost korištenja ovom tehnologijom.

Projekt ProMikro je suradnja MZO-aCARNet-a i IRIM-a s ciljem uvođenja digitalne pismenosti i računalstva u škole na interdisciplinaran, kreativan i stvaralački način.

U projekt se dobrovoljno prijavilo i u njemu sudjeluje 85% svih OŠ u HR. U tim je školama svaki učenik 6. razreda dobio  mikroračunalo na korištenje, a ukupno je podijeljeno njih 38.000. Za sve nastavnike u projektu IRIM je organizirao ciklus edukacija o korištenju opreme.

Mikroračunalima se učenici mogu koristiti na nastavi, ali i u izvannastavnim aktivnostima te kod kuće.

Detaljnije o projektu pročitajte ovdje.

Za vrijeme posjete, ministrica Divjak je izjavila:

” Ja sam jako zadovoljna jer sam danas imala priliku vidjeti barem jedan djelić onoga što učenici u osnovnoj školi, u šestom razredu mogu raditi upotrebom mikroračunala. Vrlo je impresivno bilo, i ja sam isto malo programirala…”

IRIM je u projektu organizirao i izradio veliku kolekciju besplatnih edukacijski materijala za sve zainteresirane.

Na Izradi! edukacijskom web portalu možete pogledati uvodne i napredne materijale o tome kako raditi s micro:bitom te mnoštvo projektnih i predmetnih lekcija o tome kako se koristiti micro:bitovima u nastavi i u izvannastavnim aktivnostima.

Na IRIM-ovom Forumu, pod kategorijom projekta svi zainteresirani mogu diskutirati, postavljati pitanja i/ili nuditi rješenja drugima u vezi korištenja micro:bitova.

Mikroračunala za sve učenike 6. razreda u Hrvatskoj je osigurao CARNet putem javne nabave. IRIM je dizajnirao projekt, pružao administrativnu podršku prijava u projekt, te organizirao nastavne sadržaje i edukaciju nastavnika.

Honorare za edukacije nastavnika osigurala je Hrvatska udruga poslodavaca.

Distribuciju paketa školama je donirala Hrvatska Pošta.

Fotogalerija posjete školi:

Novosti ProMikro projekta

Projekt ProMikro

Uključenih škola

Nastavnika

Učenika