fbpx

STEM auto 2018. - kraj prvog ciklusa po Dalmaciji i otocima

 

STEM auto 2018. – connected by Tele2

U turneji STEM auta po Dalmaciji prošli smo 3000 kilometara i održali radionice za više od 400 djece u 16 mjesta!

12.6.2018.

Prvi ciklus STEM auta je bio jako uspješan. Putovali smo po Dalmaciji i otocima i održavali besplatne radionice robotike i programiranja za zainteresirane.

Prošli smo više od 3000 kilometara, održali 24 radionice u osnovnim i srednjim školama, knjižnicama i drugim prostorima te je na radionicama sudjelovalo više od 400 djece!

U nastavku pogledajte koja smo mjesta posjetili u drugom tjednu turneje i kratak pregled cijelog ciklusa.

STEM auto projekt daje jednake prilike svima. Na radionicama mogu sudjelovati djeca i mladi, ali i njihovi mentori/učitelji.

Ovaj ciklus je obilježio fantastičan odaziv djevojčica na radionice, a više o tome smo pisali ovdje. Ukupno, do kraja ciklusa sudjelovalo je preko 400 djece na radionicama, a čak 46% su bile djevojčice (puno veći broj od prosjeka u STEM područjima).

Dodatno, u nekoliko mjesta, poput OŠ Opuzen, OŠ Gradac, OŠ Tučepi održali smo po nekoliko radionica za redom zbog velikog odaziva djece (svi su željeli probati programirati). Radionice obično radimo za oko 12 sudionika kako bismo imali što bolju interakciju između edukatora i sudionika, ali na nekim radionicama smo morali prihvatiti puno veći broj djece, na primjer na samo jednoj radionici u OŠ Josip Vergilij Perić u Imotskom sudjelovalo je 37 sudionika!

Na otoku Mljetu imali smo jedno lijepo iskustvo – cijela zajednica se okupila i angažirala tako da je naš edukator održao radionice za sve učenike na otoku (!), a imao je priliku porazgovarati i s načelnikom.

Detaljnije o prvom tjednu ovog ciklusa pogledajte u drugim pregledima (ovdje i ovdje), a o drugom tjednu u nastavku odmah iza kratke fotogalerije.

Ponedjeljak, 4.6 – Metković i Kula Norinska

Drugi tjedan turneje smo započeli radionicama u OŠ don Mihovila Pavlinovića i OŠ Kula Norinska. Odaziv učenika obje škole je bio fantastičan i tražilo se mjesto više. Ukupno, samo na ove dvije radionice programiralo je 45 učenica i učenika.

Utorak, 5.6 – Opuzen i Vrgorac

U drugom danu ovog tjedna održali smo čak četiri STEM radionice. Posjetili smo OŠ Opuzen, Srednju poljoprivrednu i tehničku školu te OŠ Vrgorac.

U projektu obično održimo dvije, maksimalno tri radionice na dan jer naši edukatori moraju putovati na lokacije, pripremiti se i održati radionice. Izgleda jednostavno, ali nije – za samo jedno održavanje radionice obično treba uložiti ukupno oko 3-4 sata.

Ipak, budući da je vrlo velik interes i još uvijek zaprimamo prijave za sudjelovanje u projektu, pokušavamo uključiti sve zainteresirane i omogućiti što većem broju djece iskustvo rada na robotima i micro:bitovima.

Srijeda, 6.6 – Imotski i Proložac Donji

U srijedu, 6.6. održali smo radionice u Gradskoj knjižnici don Mihovil Pavlinović i OŠ Josip Vergilij Perić u Imotskom te u OŠ Ivan Leko, Proložac Donji.

Na radionicama smo koristili mBot robote s kojima su se sudionici zabavili. Programirali su ih da svijetle, puštaju zvukove i da voze oko prepreka. Sve ovo su svi uspjeli isprogramirati u manje od dva školska sata.

Četvrtak, 7.6 – Lovreć

Zadnju radionicu ovog ciklusa smo održali u S.S. Kranjčevića, Lovreć. Četrnaest učenica i učenika učilo je kako programirati mBot robote. Toliko im je bilo zanimljivo, da su čak prije kraja radionice pitali kada ćemo se vratiti.

Interesa za novim tehnologijama i robotikom kod mladih uvijek ima – samo im treba dati priliku!

Pogledajte interaktivnu kartu sa svim ciklusima STEM auta:

Zahvaljujemo se partnerima projekta:

Tele2

Hyundai

Rotary klub Zagreb centar

Vijesti iz STEM auta 2018.