fbpx

Proširenje Croatian Makers lige u šk. god. 2018./19. - prijave su otvorene!

Svim novouključenim ustanovama doniramo opremu i organiziramo besplatnu edukaciju!

21.8.2018.

Croatian Makers liga je natjecanje iz robotike, automatike i programiranja za djecu osnovnoškolskog uzrasta – prvi veliki projekt Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) u kojem svim uključenim ustanovama doniramo 5 mBot edukacijskih robota, omogućujemo edukaciju za mentore te tijekom godine organiziramo i provodimo natjecanje, Ligu.

Natječaj za proširenje tj. uključenje novih ustanova je otvoren i na njega se mogu prijaviti sve edukacijske ustanove (škole, udruge, knjižnice, itd.) koje rade s djecom osnovnoškolske dobi.

Prijavnicu, rok za prijavu i detaljnije informacije o projektu i prijavi pročitajte u nastavku!

U Croatian Makers ligi sudjeluje više od 500 ustanova u Hrvatskoj, u nju je uključeno više od 10 000 djevojčica i dječaka te je ona najveće robotičko natjecanje ovog tipa u Europi.

Liga je pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske te se njene inačice provode u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Kosovu gdje je uključeno još otprilike 20 – 30 tisuća djece.

Zbog velikog interesa, početkom ove školske godine odlučili smo je proširiti i uključiti 50 novih ustanova. Rok za prijavu je 5. rujna, a prijavnica je ovdje:

Za prijavu će vam trebati podatci o mentoru/nastavniku koji će raditi s djecom i voditi radionice robotike te podatci o odgovornoj osobi (ravnatelj/ica kod škola, predsjednik/ica kod udruga,…).

U projektu ne moraju sudjelovati samo nastavnici tehničke kulture i informatike, već se mogu prijaviti i drugi (u projektu već imamo nastavnike hrvatskog jezika, razredne nastave, itd.). Za sve uključene mentore ćemo organizirati uvodne radionice koje će ih pripremiti za rad s djecom i provođenje natjecanja.

Sve privatne škole i komercijalne ustanove koje naplaćuju rad s djecom se mogu uključiti u Croatian Makers ligu, uz uvjet da same kupe opremu.

Croatian Makers liga je projekt koji je osim učenicima i mentorima (učiteljima, edukatorima, knjižničarima, volonterima, studentima itd.) omogućio stjecanje novih znanja i dobivanje opreme te mogućnosti sudjelovanja i u drugim projektima i natjecanjima.

Svoje sudjelovanje u projektu od šk. god. 2015./16. komentirala Maja Mačinko Kovač, nastavnica OŠ Eugena Kvaternika iz Velike Gorice:

„Sudjelovanje u CM ligi je predivno iskustvo za učenike naše škole. Sama činjenica da se natječu u ekipi je vrlo ohrabrujuća i poticajna, posebice za djecu bez imalo iskustva u natjecanjima. Suradnja ih je sve još dodatno povezala i motivirala da u svakome kolu daju više i budu još bolji.

Sami roboti su vrlo jednostavni za korištenje i učenici su ih lako savladali. Svidjela nam se verzija u kojoj snimamo film i radimo natjecanje online kao i natjecanje kada je naša škola bila domaćin, gdje smo upoznali i ostale i vidjeli kako oni razmišljaju i rješavaju zadatke.

Ono što nas je najviše razveselilo jest da su nam roboti ostali u trajnom vlasništvu i kasnije smo ih koristili u školskim priredbama i raznim događanjima. Njihovi senzori i RGB diode uveseljavaju djecu i posjetitelje čime se i interes za robotiku još dodatno povećao.“

Iz projekta „STEM revolucija u zajednici“( UP.04.2.1.02.0021), sufinanciranog od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, osigurana je oprema za sudjelovanje 20 ustanova s područja Grada Zagreba, Zagrebačke, Međimurske, Karlovačke i Varaždinske županije.

Iz projekta „Slavonska STEM evolucija“ (UP.04.2.1.02.0002), sufinanciranog od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, osigurana je oprema za sudjelovanje 15 ustanova s područja Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije.

grb_prh-png

Croatian Makers liga se odvija pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske

Druge vijesti iz Croatian Makers lige