fbpx

Digitalni građanin

Projekt za knjižnice u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Kosovu!

28.11.2018.

IRIM pokreće novi projekt „Digitalni građanin“, uz podršku Googlea, kako bi potaknuo korištenje digitalnih tehnologija.

Projet će omogućiti knjižnicama da postanu centri za razvijanje digitalnih kompetencija kod djece i odraslih. Cilj projekta je učiniti dostupnim digitalne kompetencije lokalnim zajednicama, ojačati zajednicu kako bi je bolje pripremili za današnje tržište rada i pomoć pri prevladavanju averzije prema novoj tehnologiji. Projekt će uključiti knjižnice iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine te Kosova.

Detaljnije informacije i prijavnica projekta su u nastavku.

(You can see the application form and detailed information in English here)

Novi projekt za knjižnice – Digitalni građanin

STEM (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) kompetencije i korištenje novih tehnologija postale su neophodne za moderna društva i građane. Vještine rješavanja problema i suradnje predstavljaju vještine koje su neophodne za 21. stoljeće i za jednako sudjelovanje naših građana. Knjižnice su ključna mjesta znanja u lokalnim zajednicama i predstavljaju najbolja mjesta za usvajanje novih vještina i kompetencija.

Projekt „Digitalni građanin“ nastavlja razvijati postojeće knjižnice pretvarajući ih u napredne centre digitalnih kompetencija. U projekt će biti uključene nove knjižnice iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova.

Projektom se želi pomoći knjižnicama da postanu centri za razvoj digitalnih kompetencija djece i odraslih u kojima će oni moći usvajati nova znanja i vještine. Na taj će način knjižnice poslati mjesta koja pomažu građanima da se bolje suoče s današnjim izazovima i tržištem rada te im pomognu da prevladaju averziju prema novim tehnologijama.

Kroz projekt IRIM će donirati edukacijsku opremu – micro:bit i uradi sam elektronički set za knjižnice te će organizirati besplatne edukacijske radionice za knjižničare. Knjižničare ćemo educirati o korištenju edukacijskih tehnologija kako bi mogli organizirati besplatne radionice kodiranja i digitalnog stvaranja za javnost u svojim knjižnicama.

U projekt ćemo uključiti 20 novih knjižnica iz Hrvatske, 20 iz Bosne i Hercegovine, 20 iz Srbije i 10 s Kosova. Sva knjižnica će dobiti:

  • 20 micro:bitova pakiranih kao knjiga, koji mogu biti korišteni za posudbu i provedbu radionica u knjižnicama
  • 5 uradi sam elektroničkih setova kao proširenje korištenja micro:bitova
  • 3 besplatne edukacijske radionice za knjižničare
  • Potpunu podršku u razvoju knjižnice u digitalni inovacijski centar

U drugoj fazi projekta, uključit ćemo 10 knjižnica iz Hrvatske, 5 iz Bosne i Hercegovine, 5 iz Srbije i 5 s Kosova.

Uključenima ćemo donirati 3D printere i potrebnu edukaciju koja će im omogućiti uvođenje ove tehnologije u knjižnice i njezino stavljanje na raspolaganje građanima.

Sve tehnologije u ovom projektu će omogućiti knjižnicama da nastave razvoj koji će im omogućiti pozicioniranje pravi centri za inovacije, uz pomoć IRIM-a.

Prijavnica – Digitalni građanin

Knjižnice se mogu prijaviti za ovaj projekt na linkovima ispod. Rok za prijavu je 21.12.2018 do 23:59.

Prijavnica na hrvatskom jeziku:

Prijavnica na engleskom jeziku:

Kratke informacije o IRIM-u i našim projektima

 

IRIM (Institut za razvoj i inovativnost mladih) hrvatska je neprofitna organizacija koja provodi najveći izvannastavni STEM projekt u Europi. U Hrvatskoj djeluje kao Croatian Makers pokret čiji projekti uključuju više od 100.000 djece. Svoje aktivnosti IRIM je prenio i u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i na Kosovo, razvijajući lokalna partnerstva i organizirajući zajedničke regionalne aktivnosti.

IRIM-ova misija je osnažiti djecu u Hrvatskoj i regiji da razvijaju STEM kompetencije potrebne da postanu ravnopravni građani 21. stoljeća, kroz doniranje potrebne opreme, osiguranje edukacije i organizaciju brojnih aktivnosti.

IRIM-ovi projekti čine portfolio projekata, tzv. slojevitu obitelj platformi koja se može predstaviti kao piramida. Najvažniji je dio baza, kroz uvođenje programiranja i digitalne pismenosti sa micro:bitom, za najveći mogući broj djece promovirajući jednake prilike. Ona dovodi do vrha piramide koja predstavlja napredno robotičko natjecanje i napredne suradničke projekte temeljene na tehnologiji Interneta stvari, kao što je vidljivo u opisu niže. Projekti su međusobno povezani i nadovezuju se prema principu da broj, odnosno veličina baze proizvodi kvalitetu (vrh piramide). Istovremeno, vrh piramide je važan za bazu jer motivira najbolje sudionike da nastavljaju kroz i unutar sustava projekata.

Kratki opisi projekata:

  • Croatian Makers robotička liga najveće je takvo natjecanje u EU koje uključuje preko 10.000 djece u više od 590 škola i ustanova. Do sada IRIM je donirao oko 3.000 robota. Koncept Lige, kroz korištenje iste robotičke platforme (mBot by Makeblock) uspješno je implementiran u Srbiji, BIH i Kosovu od strane lokalnih partnera.
  • Projekti iz područja STEM revolucije: STEM revoluciju u obrazovnim ustanovama, STEM revoluciju u knjižnicama, ProMikro te STEM revoluciju u razrednoj nastavi donose osnove digitalne pismenosti i programiranja u osnovne škole i generalnu javnost kroz program u knjižnicama. Ovim projektima Hrvatska se pozicionirala kao prva zemlja na svijetu koja ima integralnu platformu za digitalno opismenjavanje neovisno o dobi.
  • STEM auto, bibliobus modernog doba, donosi besplatne satove kodiranja i robotike u manje razvijene zajednice. STEM auto je kontinuirani projekt (u 2018. godini održali smo 6 ciklusa u cijeloj zemlji uz trajanje pojedinog ciklusa od 2-4 tjedna) u kojem smo do sada posjetili stotine sela i gradova, proveli stotine radionica za tisuće djece i upoznali ih sa svijetom tehnologija i drugim IRIM-ovim aktivnostima.
  • Projekt Internet stvari donosi u osnovne i srednje škole naprednu uradi sam tehnologiju baziranu na Arduinu. Kroz projekt učenički timovi stvaraju nova rješenja za svakodnevne probleme i implementiraju svoja rješenja u praktične uređaje, kao bi prikazali svoje ideje i koncepte. Dodatno, projekt prikazuje snagu i razvijenost institucija uključenih u projekte IRIM-a – primjerice prošle je godine u 100 škola diljem Hrvatske implementirano simultano mjerenje više od 7 ekoloških varijabli u realnom vremenu sa zajedničkim javnim prikazom na karti mjerenja. Ovaj je projekt ujedno jaka poveznica sa svijetom poduzetništva.
  • Napredno robotička natjecanja WER I MakeX koja koriste napredni robotičke setove i omogućuju sudjelovanje najboljim regionalnim timovima iz gore spomenutih Liga na svjetska natjecanja iz robotike, te proširuju učeničke dosege u svijetu edukacijske robotike.

IRIM koristi nekoliko kanala za distribuciju znanja, od kojih je najvažnija IRIM-ova edukacijska platforma Izradi! (http://izradi.croatianmakers.hr/).

Više informacija o IRIM-u možete pronaći na web stranici CroatianMakers.hr.

Other news from IRIM’s projects (in Croatian)