fbpx

Regionalno robotičko natjecanje - Kosovo Makers League 2022.

Tri tima iz Hrvatske na natjecanju s mBot robotima

23.9.2022.

Sudjelovali smo na regionalnom robotičkom natjecanju održanom 21. rujna 2022. godine u organizaciji KOSOVA MAKERS LEAGUE i BONEVET Prishtina na Kosovu s tri tima iz Hrvatske.

U mlađoj i starijoj dobnoj skupini sudjelovali su timovi iz OŠ Josipovac, a u starijoj se natjecao i tim iz Udruge žena Slakovec (svi timovi su bili prvi u svojim regijama u prošlogodišnjoj Croatian Makers ligi).

Na natjecanju je ukupno sudjelovalo četrdeset i dvoje sudionika s Kosova, Sjeverne Makedonije, Albanije, Crne Gore i Hrvatske.

Zadatak im je bio isprogramirati robota da prođe stazu koristeći uključivanje svjetlećih dioda, praćenje crne i bijele linije, prelazak preko mosta (robot vozi pod nagibom), korištenje ultrazvučnog senzora i pronalaženje bijele linije.

Timovi iz Hrvatske su bili vrlo uspješni, u mlađoj dobnoj skupini tim “Lege” je osvojio 2. mjesto, a u starijoj dobnoj skupini tim “Robotičari Slakovca” je osvojio 3. mjesto i tim “Legice” je osvojio 7. mjesto. Ponosni smo na sve naše natjecatelje.

 

Robotičke lige u Srbiji, Crnoj Gori i na Kosovu je s početnim donacijama i dijeljenjem know-how provođenja natjecanja pokrenuo IRIM s partnerima u svakoj od zemalja te smo jako ponosni sudjelovati na ovakvim događajima.

Samo natjecanje je bilo organizirano u sklopu Digital Summit – Western Balkans 6 konferencije na kojoj su sudjelovali i premijer Kosova i drugi visoki dužnosnici.

Na slici su hrvatske sudionice natjecanja, Linda Stojković i Lucija Udovčić u razgovoru s premijerom Kosova, Albinom Kurtijem.

Organizatori su se potrudili lijepo ugostiti hrvatske sudionike tako da im je bio organiziran i razgledBONEVET centra Prishtina, organizacije koja pokrenula je Kosova Makers League projekt i koja se bavi edukacijom djece i mladih u STEM području.

Naši sudionici su razgledali centar, isprobali razne tehnologije koje koriste u svom radu, sudjelovali na radionici 3D dizajna te su čak i izradili svoj privjesak za ključeve koristeći laserski rezač.

U nastavku pogledajte fotogaleriju s natjecanja i obilaska BONEVET centra:

Druge vijesti