fbpx

Projekt Croatian Makers – dio puta do ‘zemlje znanja’ (poziv zainteresiranima)

12.8.2014.

 

Odlučio sam osnovati (i financirati) jedan veći projekt za razvoj inovativnosti i poduzetništva mladih – CROATIAN MAKERS.

Neki se možda sjećaju, svojevremeno nisam bio uspješan u filantropskom projektu Donacije.info, iako sam u njega uložio vrlo velike resurse (ideja mi je bila razviti ‘marketplace’ za donacije, koji bi bio katalizator za doniranje/filantropiju u Hrvata – koji u stvari notorno malo doniraju, iako se, vjerojatno baš zato, posebno palimo na Božićne akcije i ad hoc donacije nekom bolesnom djetetu koje u svojoj nesreći ima sreću da uđe u centar medijske pažnje, pa je ta akcija dobra za kolektivno pranje savjesti).

Kao što vjerojatno znate, tlapnje koje neki političari ponekad (ali sve manje!) izbacuju o Hrvatskoj kao Zemlji Znanja, upravo su to – tlapnje. Tko ne vjeruje, neka pogleda ovaj moj tekst Definitivan kraj tlapnji o Hrvatskoj kao ‘zemlji znanja’.

Ipak, iako nismo (i u ovoj generaciji ne možemo biti) Zemlja Znanja, ne znači da ne trebamo ništa raditi.

Moja ideja je stoga motivirati mlade za uključivanje (i omogućiti im) u moderna, stvarna znanja, koja će im pomoći da se u najmodernijim i najtraženijim područjima izjednače sa svojim vršnjacima u razvijenom svijetu i u biti stvoriti inovacijski pokret među mladima.

Naime, robotika, automatika, aviatika (dronovi itd.), 3D printanje dostupniju su nego ikada i doživljavaju pravi bum u razvijenom svijetu. Velikim dijelom je to zahvaljujući inovativnim i dostupnim platformama Raspberry Pi i Arduino.

Što je sve moguće na tim platformama, svakako pogledajte na gornjim linkovima!

Konkretno, moja je ideja financirati i (uz pomoć drugih) osnovati niz inovacijskih centara za mlade (dečki i cure), recimo u dobi 12-18 godina koji bi uz vodstvo znalaca (mentora) radili razne projekte (a danas je vrlo lako na internetu naći ideje, nacrte …) iz automatike, robotike, aviatike itd. Recimo, to bi bili centri koji bi u svakom trenutku mogli uključiti 10-20 mladih, u prostorima koje bi na upotrebu dale škole, gradovi itd.

Veća količina Raspberry Pi i Arduino opreme je naručena i već je u Zagrebu. To je uglavnom osnovna oprema, a prema zahtjevima pojedinih centara nabavljat ću dodatnu opremu (vrste i količine).

Osim zahvaćanja pozitivnog aspekta, važno je i otklanjanje negativnog – ovim projektom možemo odvući mlade s ulice.

Mislim da bi najbolje bilo biti praktičan, te osnovati centre u gradovima u kojima postoje tvrtke koje talentirane mlade ljude prepoznati, stipendirati ih itd. Tako da su mi npr. prirodni odabiri za početak gradovi u kojima sam značajan dioničar u tvrtkama koje su tehnološki napredne ili to žele biti – npr. Sl. Brod s Đurom Đakovićem, sa satelitskim centrom npr. u Gunji, Varaždin s Varteksom koji u budućnosti može razvijati nosivu elektroniku (senzori itd.), Vukovar s Vupikom – recimo razvoj automatike za poljoprivredu i dronova za nadzor usjeva ….

Idući korak je, kad budemo imali kritičnu masu centara, razviti natjecanja i sajmove / konferencije inovacija mladih i time dobiti samoosnažujuću spiralu.

Što tražim, kako trebam vašu pomoć?

1. Mentori-volonteri (specijalisti za elektroniku i robotiku itd. koji se žele zezati s gornjim platformama). Angažman mentora bih u budućnosti honorirao, a sada nažalost još nemam odgovarajuću infrastrukturu (udruga je u osnivanju), tako da za sada tražim volontere. (Moguće je da ću možda odmah moći imati formalnu infrastrukturu kroz jednu udrugu u kojoj sam član.)

2. Prostori i infrastruktura: tu bih trebao podršku lokalnih zajednica ili zainteresiranih tvrtki. To može biti i neka škola koja ima zainteresirane profesore-entuzijaste i prostor na rapolaganju.

3. Raznu drugu podršku ako ima ljudi koji se vide u ovom projektu (webstranica, pravna podrška, donacije …)

Kao što sam rekao, nažalost za sada još nemam formalnu i operativnu infrastrukturu (nemam ni tajnika/tajnicu, ali mislim da ću uskoro imati), a oprema je stigla, pa eto jedva čekam da počnemo.

Svaka pomoć je dobrodošla, a ako se želite kako uključiti, molim javite se na croatian.makers – at – gmail.com

Druge vijesti iz Croatian Makers lige