fbpx

Svečana podjela nagrada najboljim ekipama Croatian Makers lige u šk. god. 2016./17.

Dodjela nagrada najboljima, prisustvo Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak

 

20.6.2017.

Danas je u Muzeju za suvremenu umjetnost u Zagrebu održana svečana podjela priznanja pobjednicima Croatian Makers lige, uz prisustvo Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak i brojnih drugih sudionika i podržavatelja projekta.

U ovoj školskoj godini u Croatian Makers ligi održano je 5 kola natjecanja. Na svakom je sudjelovalo oko 1700 učenika i učenica. Učenici su se natjecali u svojim regijama (ukupno 32 regije u Hrvatskoj) u dvije dobne skupine (mlađoj i starijoj).

Danas su podijeljene 64 nagrade najboljim ekipama prema ukupnom poretku nakon svih 5 kola Lige. Ustanove su dobile paket dodatnih elemenata za proširenje mBot robota koji se koriste u Croatian Makers ligi, a svi učenici najboljih ekipa su dobili diplome.

Tijekom današnje svečanosti izjave su dali:

Predsjednica Republike Hrvatske i pokroviteljica Croatian Makers lige, Kolinda Grabar Kitarović:

„Izražavam iskrenu zahvalnost Institutu za razvoj i inovativnost mladih i gospodinu Nenadu Bakiću što su osmislili i pokrenuli ovaj hvalevrijedan projekt. Našim učenicima pružili ste jedinstvenu prigodu steći znanja i vještine koje će im trebati kad odrastu. Ujedno, pružili ste im prigodu da kroz dječju radoznalost i zaigranost bolje razumiju svijet i da zaista odrastaju u 21. stoljeću kojemu je napredna tehnologija neizostavan dio.

Ovaj filantropski projekt jedinstven je po mnogočemu: po dosegu, po veličini, ali i po sadržaju. Jedinstven je i po tome što je pokazao kako je u Hrvatskoj zajedništvo moguće kada su u pitanju obrazovanje i budućnost naše djece. Držim da je to zajedništvo ne samo dobrodošlo, nego nam je, prije svega, potrebno.”

Ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak:

“Obrazovanje, znanost i tehnologija moraju biti iznad rovovskih i ideoloških podjela, a ministarstvo će pokušati dobiti što više sinergijskih efekata. 

Ovakve inicijative, zapravo pokreti koji su masovni su inspirativni, ali i iznimno važni za motivaciju, odnosnu za to da učenici budu oni koji će inicirati promjene, rekla je Divjak.

Važna je ideja da su mladi, djeca i učenici agenti promjena, oni od kojih počinje transformacijski proces. Ne možemo čekati promjene odozgo, nego je važno potaknuti promjene odozdo. No i država treba preuzeti svoju važnu ulogu — važno je da ministarstvo vodi sustavnu politiku tako da ni jedno dijete ne bi zaostalo u pristupu tehnologiji niti novim znanjima i vještinama.”

Veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, Andrew Dalgleish:

„Jedna od prvih stvari koju sam napravio kad sam došao u Hrvatsku i započeo svoj mandat je upravo prihvaćanje ponude Croatian Makersa da odem u Slavonski Brod i s djecom učim programirati. Ovaj projekt za mene je najveći dokaz da Hrvatska i Velika Britanija mogu uspješno surađivati i dijeliti svoja vrijedna iskustva.“

Evo i fotogalerije s događaja:

Izvor fotografija: IRIM i Domagoj Opačak, službeni fotograf (Ured predsjednice Republike Hrvatske).

grb_prh-png

Croatian Makers liga se odvija pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske

Druge vijesti iz Croatian Makers lige