fbpx

Rezultati 3. kola Croatian Makers lige

Više od 100 natjecateljskih ekipa u 3. kolu Lige

2.6.2021.

Croatian Makers liga, natjecanje iz robotike i programiranja za djecu osnovnoškolske dobi, se u ovoj školskoj godini održala u 3 kola natjecanja.

Zadnje, treće kolo se održavalo od 12. travnja do 20. svibnja te je na natjecanju sudjelovalo gotovo 400 natjecatelja iz 88 ustanova u Hrvatskoj.

U nastavku pogledajte njihove rezultate.

Tema natjecanja u ovoj školskoj godini je istraživanje stranog planeta i povratak robota na Zemlju. U ovom kolu, robot se već vratio na Zemlju i morao je proći testiranje i servisiranje u znanstveno-istraživačkom centru kako bi se utvrdilo rade li svi sustavi ispravno za buduće misije i avanture.

Za uspješno ispunjavanje ovog zadatka, natjecatelji su trebali programirati robot da samostalno prati rutu između linija, koristi svjetleće diode, svira melodije te koristi ultrazvučni senzor za detekciju objekata. Natjecatelji starije dobne skupine su dio staze morali riješiti manualnim upravljanjem robota koristeći daljinski upravljač.

Ovo kolo je bilo ‘online’ u kojem su mentori natjecateljske vožnje snimali te ih potom uploadali prema pravilima natjecanja.

Primjer staze i vožnje robota pogledajte u video snimci sa strane.

Pojedinačne rezultate svih natjecatelja pogledajte ovdje, a ovdje su ekipni rezultati po timovima.

Ovo kolo je bilo zadnje u školskoj godini 2020./21. U idućoj imamo nove planove i avanture za robote u Croatian Makers ligi, a detalje ćemo objaviti uskoro.

Pogledajte kratku fotogaleriju kako je izgledalo provođenje natjecanja kod nekoliko ustanova:

Druge vijesti iz Croatian Makers lige