fbpx

Napredni IoT - simulatno mjerenje 7 ekoloških varijabli u 100 škola!

Više od 100 osnovnih i srednjih škola te drugih ustanova u projektu mjeri u stvarnom vremenu ekološke varijable!

4.7.2018.

Na press konferenciji održanoj 15. lipnja u Hrvatskom Telekomu predstavljen je veliki kolaboracijski projekt, suradnja više od 100 škola i drugih ustanova (udruge, dječji domovi) u kojem su mjerene ekološke varijable širom Hrvatske.

Uz predstavljanje kolaboracijskog projekta je odabran i najbolji projekt nagradnih natječaja koje je organizirao IRIM tijekom godine – Automatizirani ekološki uzgoj pilića.

U projekt Napredne Internet of Things tehnologije u šk. god. 2017./18. uključili smo više od 100 najboljih škola, udruga, dječjih domova i drugih ustanova iz Croatian Makers lige.

Odabrali smo najbolje ustanove koje konzistentno postižu dobre rezultate te smo im poslali Arduino Internet of Things mikrokontrolere i mnoštvo senzora.

Svu opremu smo, naravno, donirali te smo besplatno educirali mentore kako je koristiti. Tijekom godine smo otvorili dva kreativna nagradna natječaja za ustanove u projektu, a krajem školske godine smo organizirali veliki kolaboracijski projekt kojim smo povezali sve ustanove i zajednički u realnom vremenu mjerili te prikazali ekološke varijable diljem Hrvatske.

Projekt je objedinio više od 100 osnovnih i srednjih škola te udruga diljem Hrvatske, a svaka uključena ustanova je izradila malu stanicu za mjerenje atmosferskih varijabli – temperature, vlage, tlaka, UV indeksa, količine svjetlosti, te količine mikročestica u zraku za prikazivanje onečišćenja zraka.
Podatke smo prikazali u realnom vremenu na interaktivnoj karti Hrvatske. Primjer karte možete vidjeti sa strane (klikom je otvarate). Cilj ovog projekta je pokazati pravu snagu i stečeno znanje u korištenju IoT tehnologija nakon manje od godinu dana korištenja.

Edit (15.1.2020.): Projekt je završio u 2018. godini te stranica s “heatmapom” nije više dostupna

Najboljim projektom iz nagradnih natječaja IRIM-a s Arduino tehnologijom je proglašen Automatizirani ekološki uzgoj pilića Maje Pavlić i Mihaela Oraka, učenika OŠ Iver pod mentorstvom Romana Rubčića.

Pilićarnikom temeljenim na IoT tehnologiji upravlja se preko aplikacije na pametnom mobilnom telefonu, a služi za automatizirani ekološki uzgoj pilića u objektu i van objekta u ograđenom prostoru.

Pilićarnik automatski kontrolira i upravlja vlagom, temperaturom, rasvjetom i pojilicom i time omogućava uštedu električne energije i vode te čuva okoliš.

Sve projekte natječaja možete pogledati klikom na linkove u nastavku, a nakon njih je i fotogalerija s press konferencije.

Nagradni natječaj – Internet of Things: kućni ljubimci i domaće životinje

Nagradni natječaj – Internet of Things: Pametna rasvjeta

Ovaj projekt se odvija uz financijsku podršku Hrvatskog telekoma, a cilj mu je prikazati kako uz motivaciju, svi mogu raditi vrlo zahtjevne Internet of Things projeke pomoću donirane opreme i odgovarajuće edukacije.

Druge vjesti iz projekta