fbpx

IRIM/Croatian Makers – pregled 2022. godine

3.1.2023.

U 2022. godini slavimo 8 godina postojanja naše udruge IRIM i 6 godina provođenja projekta Croatian Makers robotičke lige.

Proveli smo i provodimo veći broj nacionalnih i internacionalnih projekata s kojima smo utjecali (i još uvijek utječemo) na više od 300.000 djece koje je sudjelovalo ili sudjeluje u našim projektima.

Pogledajte u nastavku pregled naših aktivnosti:

Croatian Makers liga

Croatian Makers liga je naš prvi veliki projekt bez kojeg ostali ne bi bili mogući. U početku smo željeli opremiti 30 škola s 200 robota, ali zbog velikog interesa samo kroz prvi poziv za sudjelovanje se prijavilo više stotina škola i udruga.

Liga se od šk. god. 2015./2016. do danas kontinuirano provodi te je samo u ovoj školskoj godini uključeno više od 430 osnovnih škola, knjižnica, udruga i drugih edukativnih ustanova u projekt. Novost u ovoj godini je što smo svima donirali nove micro:Maqueen Plus robote i kamerama za umjetnu inteligenciju čime smo revitalizirali svu opremu svih sudionika u projektu, a detaljnije o tome pročitajte u nastavku.

U rujnu 2022. najbolji timovi Croatian Makers lige su imali priliku sudjelovati i u regionalnom robotičkom natjecanju – Kosovo Makers League.

Na natjecanju je ukupno sudjelovalo četrdeset i dvoje sudionika s Kosova, Sjeverne Makedonije, Albanije, Crne Gore i Hrvatske.

Naši timovi su bili vrlo uspješni, u mlađoj dobnoj skupini tim “Lege” je osvojio 2. mjesto, a u starijoj dobnoj skupini tim “Robotičari Slakovca” je osvojio 3. mjesto i tim “Legice” je osvojio 7. mjesto.

STEM u zajednici

U šk. god. 2022./23. krenuli smo s aktivnostima projekta STEM u zajednici za mentore i Croatian Makers ligu. Organizirali smo 34 radionice po Hrvatskoj na kojima smo educirati mentore  o korištenju micro:Maqueen Plus robota koje smo im kroz ovaj projekt donirali.

STEM u zajednici doprinosi rješavanju problema nedovoljnog interesa opće populacije, posebice djece i mladih, za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku.

Kroz projekt planiramo unaprijediti kapacitete i doseg IRIM-a za provedbu programa popularizacije STEM-a s naglaskom na približavanje tehnologije i inženjerstva djeci osnovnoškolskog uzrasta.

Umjetna inteligencija u STEM edukaciji

U šk. god. 2022./23. krenuli smo s aktivnostima projekta Umjetna inteligencija u STEM edukaciji kroz koji smo omogućili ustanovama u Croatian Makers ligi dodatke za micro:Maqueen Plus robote u obliku kamera za umjetnu inteligenciju.

Osim donacije kamera, za mentore organiziramo i edukaciju kroz prosinac 2022. godine i siječanj 2023. na kojoj ih upoznavamo s osnovnim informacijama o umjetnoj inteligenciji, njezinom učinku i o samom projektu.

Projekt UI u STEM edukaciji (UI=umjetna inteligencija) bavi se rješavanjem problema nedovoljnog broja educiranih učitelja i adekvatnih programa u osnovnim školama RH koji bi poticali djecu na stjecanje STEM znanja i vještina.

Projektom planiramo povećati kapacitet i pružiti podršku za učitelje osnovnih škola u RH za korištenje robotike i umjetne inteligencije, čime povećavamo kvalitetu i relevantnost odgoja i obrazovanja te cjelokupnog okruženja za učenje u osnovnim školama.

 

STEM auto

U 2016. godini smo pokrenuli STEM auto – projekt u kojem putujemo Hrvatskom poput „modernih bibliobusa“ i održavamo besplatne radionice iz STEM-a. 

Cilj ovog projekta je popularizacija STEM-a, a radionice su zamišljene kao uvod u robotiku i programiranje te su namijenjene prvenstveno osnovnoškolskom uzrastu. Projekt provodimo u ciklusima u kojima putujemo različitim regijama Hrvatske.

U 2022. godini smo održali 31 radionicu na kojima je sudjelovalo 248 djevojčica i dječaka.

Generacija NOW

Suradnju s Hrvatskim Telekomom smo započeli još u 2016. godini kroz projekt Zajedno smo jači kroz koji smo započeli s donacijama Internet of things (IoT) paketa ustanovama.

Od tada do danas provodimo projekte s HT-om, a Generacija NOW je najnovija inačica u kojoj smo, samo u šk. god. 2022./23., uključili više od 140 škola, udruga, knjižnica i drugih ustanova koje rade s djecom osnovnoškolske i srednjoškolske dobi te donirali Dasduino i Neuron IoT setove i dodatke.

Cilj projekta je povezivati postojeća i nova znanja u području tehnologije pri izradi kreativnih IoT projekata, razvijati kreativnost, inovativnost i razumijevanje modernih tehnologija te stvoriti priliku da sudionici (djeca) realiziraju projekt od koncepta do gotovog modela, da uče jedni od drugih i tako podižu samopouzdanje.

Junior Engineer Academy

Junior Engineer Academy je projekt strukovnog obrazovanja koji je u Njemačkoj razvio Deutsche Telekom Stiftung (DTS). Hrvatska je u školskoj godini 2018./19. postala prva država izvan Njemačke u kojoj se projekt provodi, a u šk. god. 2022./23. smo započeli novu inačicu projekta, JEA 2.0.

U projekt smo uključili gotovo sve škole iz originalnog projekta i dodatnih 12 novih škola koje smo transformirali u STEM centre izvrsnosti i opremili IoT opremom i 3D pisačima. Svima smo omogućili edukaciju i i proveli nagradni kreativni izazov na temu “Očuvanje kulturne baštine pomoću tehnologije” preko kojeg smo zaprimili vrlo zanimljive, napredne i vrijedne radove o kojima možete pročitati ovdje.

Izradi! edukacijski web portal

Izradi! edukativni web portal sadrži mnoštvo edukativnih sadržaja koji svakom korisniku, s ili bez učitelja ili mentora, omogućava jednostavan razvoj u STEM područjima robotike, programiranja ili drugog korištenja digitalnih tehnologija.

Tijekom 2022. godine smo objavili mnoštvo novih i zanimljivih edukativnih materijala i tečajeva koje možete pogledati ovdje (za pohađanje tečaja trebate imati korisnički račun).

Zahvala partnerima i donatorima

Želimo se zahvaliti svima koji vjeruju i podržavaju naš rad. Bez fantastične potpore naših sudionika, partnera i suradnika, kao i velike podrške donatora ne bi postigli niti djelić onoga što smo odradili, kako u zadnjoj godini, tako i od početka Instituta za razvoj i inovativnost mladih.

Hvala vam!

Druge vijesti