fbpx

Umjetna inteligencija u STEM edukaciji

Robotske kamere s mogućnosti umjetne inteligencije u hrvatskim osnovnim školama

Projekt UI u STEM edukaciji (UI=umjetna inteligencija) bavi se rješavanjem problema nedovoljnog broja educiranih učitelja i adekvatnih programa u osnovnim školama RH koji bi poticali djecu na stjecanje STEM znanja i vještina.

Projektom planiramo povećati kapacitet i pružiti podršku za učitelje osnovnih škola u RH za korištenje robotike i umjetne inteligencije, čime povećavamo kvalitetu i relevantnost odgoja i obrazovanja te cjelokupnog okruženja za učenje u osnovnim školama.

Projekt “UI u STEM edukaciji” je financiran iz programa „Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva“ kroz EGP financijski mehanizam, Norveški financijski mehanizam i hrvatski nacionalni doprinos.

Naš partner u ovom projektu je European Wergeland Centre (EWC), neprofitna zaklada i resursni centar za obrazovanje za međukulturno razumijevanje, ljudska prava i demokratsko građanstvo s fokusom na promicanje vrijednosti ljudskih prava, demokracije i vladavine prava u obrazovanju i kroz obrazovanje.

Kroz provedbu projektnih aktivnosti planiramo razviti kurikul o korištenju umjetne inteligencije u STEM edukaciji, educirati i mentorirati 300 učitelja o primjeni umjetne inteligencije u svom radu te uključiti 60 osnovnih škola u aktivnosti razmjene znanja, prakse i uspostave suradnje.

Razdoblje provedbe projekta je od 1. lipnja 2022. godine do 30. studenog 2023. godine.

Ukupna vrijednost projekta i bespovratnih sredstava je 199.814,03 EUR. Iznos koji sufinancira EGP i Norveški financijski mehanizm je 169.841,93 EUR, a 29.972,10 EUR je dodijeljeno iz nacionalnih sredstava.

Projekt je financiran kroz program „Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva“ – eng. “Local Development and Poverty Reduction“ (LDPR) s glavnim ciljem jačanja ekonomske i socijalne kohezije u Republici Hrvatskoj, što je također jedan od ključnih ciljeva Financijskog mehanizma EGP i Norveškog financijskog mehanizma.

Učinkovit obrazovni sustav predstavlja osnovu ekonomskog i socijalnog razvoja neke zemlje, pa je tako svrha programa jačanje osnovnoškolskog obrazovanja u sljedećim područjima: STEM, IKT, poduzetništvo, aktivno građanstvo.

Više o donacijskom programu koji pokriva ovaj projekt pronađite na:

Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Instituta za razvoj i inovativnost mladih

Projekt je 85% financiran iz EGP financijskog mehanizma, a 15% financiran iz državnog proračuna.

Novosti u projektu i robotičkoj ligi