fbpx

Iskustva partnera

Pogledajte iskustva škola i drugih organizacija u koje smo donirali opremu prije pokretanja Croatian Makers lige

Croatian Makers – naša vrata u budućnost

 

Zahvalni smo Croatian Makersu što nam je otvorio vrata budućnosti. To je, zaista, hvale vrijedan projekt. Tko zna kada, i bi li uopće u skoroj budućnosti, roboti stigli u jedno malo slavonsko selo za koje većina hrvatskih mališana nikada ne bi ni čula, da nisu na televiziji vidjeli našega robota kako pleše ili u novinama pročitali o tome.
U sklopu projekta Croatian Makers naša je škola u listopadu 2014. dobila robotičku opremu (Lego i Arduino). Veliko uzbuđenje i radost za naše učenike,  izazov za mene – učiteljicu razredne nastave, koja baš ništa ne zna o robotici. Ne samo ja – nitko u našoj školi nema iskustva u slaganju iprogramiranju robota.

“Učiteljice, smijemo li mi složiti toga robota?”, upitali su me molećivo i ushićeno moji Bistrići, učenici 4. razreda.

Uvodnu radionicu i naš prvi susret s robotikom odradili su članovi RIK-a Popovača. Pružili su nam kratku i vrlo korisnu edukaciju nakon koje smo se i sami upustili u robotičke izazove. Svaki tjedan mali robotičari istraživali su što sve naš robot može raditi, rastavljali ga i ponovo sastavljali, dodavali još koji motor…

Nakon svega mjesec dana rada skupili smo hrabrost i prijavili se na robotičko natjecanje u 1. kolo Hrvatske lige robotičara, kategorija RoboDance Primary.

Iako smo na natjecanje došli s ciljem da nešto naučimo od iskusnijih robotičara, mi smo osvojili 1. mjesto. Nismo mogli vjerovati da smo pobjednici.

To nam je dalo vjetar u leđa i veliku motivaciju da nastavimo dalje i više nas ništa nije moglo zaustaviti. Natjecali smo se u sva tri kola i na kraju sezone bili pobjednici i osvojili prvo mjesto u ukupnom poretku u kategoriji RoboDance Primary.

Naš veliki uspjeh Croatian Makers nagrađuje Fischerom. Jao, a što ćemo s njim? Opet je tu RIK Popovača, nekoliko radionica i malo po malo naš Fischer robot napravio je svoje prve korake. Osnovali smo i naš mali robotički klub, pridružilo nam se još članova.

Kroz navedene aktivnosti zainteresirat ćemo mlade da se opredijele za tehnička zanimanja i fakultete te im omogućiti kvalitetno provođenje slobodnog vremena, kako bi se smanjio rizik od raznih ovisnosti, a djecu osposobiti za njihova buduća zanimanja. Naime, naša se djeca školuju za budućnost, dok oni završe školu programiranje i robotika bit će sastavni dio gotovo svakoga zanimanja.
Stoga bi i nadležne institucije trebale prepoznati projekt Croatian Makers kao vrata u budućnost našim mladim generacijama te ga podržati i financijski poduprijeti.

 

Mira Čuvidić, Učiteljica razredne nastave u OŠ Rajić

Iskustva drugih partnera