fbpx

Popularizacija

IRIM-ova je osnovna misija potaknuti i osnažiti svu djecu u Hrvatskoj i regiji da steknu STEM kompetencije potrebne da postanu ravnopravni građani 21. stoljeća, ne samo time što im omogućava pristup tehnologiji, nego i edukacijom i drugim aktivnostima.

Jedna od grana naših projekata se bave popularizacijom: želimo omogućiti svima mogućnost upoznavanja s tehnologijom, robotikom i programiranjem, neovisno o sredini u kojoj se nalaze.

Projekti

STEM auto

Popularizacijom STEM aktivnosti se bavimo u svim projektima, ali većinom kroz STEM auto

U projektu dovodimo STEM u male sredine, nešto kao moderni ‘bibliobus’. Naši instruktori putuju po Hrvatskoj i održavaju besplatne radionice digitalne pismenosti za početnike, temeljene na tehnologijama IRIM-a. Radionice su zamišljene kao uvod u robotiku i programiranje te su namijenjene prvenstveno osnovnoškolskom uzrastu.

Projekt se kontinuirano provodi od 2016. godine te je do sada održano više od 300 besplatnih radionica na kojima je sudjelovalo više od 4400 djece i mladih.

Građanska znanost: mjerenja i promatranja mora

U projektu “Građanska znanost: mjerenja i promatranja mora” djeca će imati priliku da, koristeći podvodne robote s mogućnošću dubokog zarona, HD snimanjem i robotskom rukom, istražuju svoje morsko obalno okruženje te vrše zapažanja i bilježe promjene s vremenom. Upravo ono što rade znanstvenici.

Glavna aktivnost će biti konstantno (periodičko) mjerenje temperature duž vodenih stupova na više lokacija u Jadranu, ali će se dokumentirati i situacija na mjestima posebnog interesa kao što su važna staništa, prisustvo ugroženih i invazivnih vrsta, akumulacija morskog otpada i slično.

Vizualizacija aktivnosti i projekata IRIM-a

IRIM provodi najveći izvannastavni STEM program u Europi – kroz pokret Croatian Makers s dosegom od više od 200.000 djece i odraslih u Hrvatskoj i regiji najveći je STEM program u Europi.

Pokret Croatian Makers po svojoj veličini i intenzitetu ima veliki utjecaj ne samo na škole i druge obrazovne institucije i školski sustav, već i na društvo u cjelini.

IRIM se usredotočuje na jednake mogućnosti i u tu je svrhu razvio obitelj platformi, u rasponu od najdemokratskijih poput popularizacije STEM područja i uvođenja programiranja u institucije do složenijih projekata poput robotičke lige, naprednog programa kodiranja i drugih naprednih projekata.

Vizualizaciju IRIM-ovih projekata i platformi možete pogledati sa strane.

Novosti iz Popularizacije