fbpx

Popularizacija

IRIM-ova je osnovna misija potaknuti i osnažiti svu djecu u Hrvatskoj i regiji da steknu STEM kompetencije potrebne da postanu ravnopravni građani 21. stoljeća, ne samo time što im omogućava pristup tehnologiji, nego i edukacijom i drugim aktivnostima.

Jedna od grana naših projekata se bave popularizacijom: želimo omogućiti svima mogućnost upoznavanja s tehnologijom, robotikom i programiranjem, neovisno o sredini u kojoj se nalaze.

Projekti

STEM auto

Popularizacijom STEM aktivnosti se bavimo u svim projektima, ali većinom kroz STEM auto

U projektu dovodimo STEM u male sredine, nešto kao moderni ‘bibliobus’. Naši instruktori putuju po Hrvatskoj i održavaju besplatne radionice digitalne pismenosti za početnike, temeljene na tehnologijama IRIM-a. Radionice su zamišljene kao uvod u robotiku i programiranje te su namijenjene prvenstveno osnovnoškolskom uzrastu.

Građanska znanost: mjerenja i promatranja mora

U projektu “Građanska znanost: mjerenja i promatranja mora” djeca će imati priliku da, koristeći podvodne robote s mogućnošću dubokog zarona, HD snimanjem i robotskom rukom, istražuju svoje morsko obalno okruženje te vrše zapažanja i bilježe promjene s vremenom. Upravo ono što rade znanstvenici.

Glavna aktivnost će biti konstantno (periodičko) mjerenje temperature duž vodenih stupova na više lokacija u Jadranu, ali će se dokumentirati i situacija na mjestima posebnog interesa kao što su važna staništa, prisustvo ugroženih i invazivnih vrsta, akumulacija morskog otpada i slično.

Projekt se kontinuirano provodi od 2016. godine te je do sada održano više od 300 besplatnih radionica na kojima je sudjelovalo više od 4400 djece i mladih.

Vizualizacija aktivnosti i projekata IRIM-a

IRIM provodi najveći izvannastavni STEM program u Europi – kroz pokret Croatian Makers s dosegom od više od 200.000 djece i odraslih u Hrvatskoj i regiji najveći je STEM program u Europi.

Pokret Croatian Makers po svojoj veličini i intenzitetu ima veliki utjecaj ne samo na škole i druge obrazovne institucije i školski sustav, već i na društvo u cjelini.

IRIM se usredotočuje na jednake mogućnosti i u tu je svrhu razvio obitelj platformi, u rasponu od najdemokratskijih poput popularizacije STEM područja i uvođenja programiranja u institucije do složenijih projekata poput robotičke lige, naprednog programa kodiranja i drugih naprednih projekata.

Vizualizaciju IRIM-ovih projekata i platformi možete pogledati sa strane.

Novosti iz Popularizacije