fbpx

Stvaralaštvo

Potičemo kreativnost, inovativnost i stvaralaštvo kroz sve naše projekte i aktivnosti.

Besplatno naučite osnove programiranja, robotike, korištenja 3D pisača i mnoštvo drugih zanimljivih tehnologija na našem Izradi! edukacijskom web portalu.

Osim njega provodimo i napredne projekte s ciljem poticanja digitalnog stvaralaštva i kreativnosti koristeći atraktivne tehnologije poput Interneta stvari (Internet of Things) i Arduino mikrokontrolera. Sudionici naših projekata imaju priliku izrađivati vlastite projekte koristeći moderne tehnologije uz mentorstvo i podršku u realizaciji od ideje do gotovog proizvoda. 

Projekti

Izradi! edukacijski web portal

Izradi! edukacijski web portal smo pokrenuli u školskoj godini 2016./17.

On na jednom mjestu spaja mnoštvo besplatnih edukacijskih materijala o svim tehnologijama (imamo edukativne materijale za gotovo sve predmete 5. i 6. razreda koji koriste micro:bit) koje koristimo u našim projektima, otvorene i prošle nagradne natječaje, razne projekte s korak po korak uputama kako ih realizirati te besplatan sustav tečajeva s ceritifkatima za polaznike.

Preko portala možete pristupiti i našem Forumu.

Junior Engineer Academy

Junior Engineering Academy je projekt strukovnog obrazovanja koji je u Njemačkoj razvio Deutsche Telekom Stiftung (DTS), a Hrvatska je prva država izvan Njemačke u kojoj se on provodi u suradnji s DTS-om.

Cilj projekta je transformirati srednje škole u STEM centre izvrsnosti, integrirati ih u lokalno poslovno okruženje i povezati sa sveučilištima.

Projekt se izvorno provodio u šk. god. 2019./20. i 2020./21. i tada smo uključili 15 srednjih škola u projekt. Nastavno na dobar uspjeh projekta i suradnju, projekt smo nastavili i proširili te u šk. god. 2021./22. uključili dodatnih 12 škola.

Generacija NOW

IRIM u suradnji s Hrvatskim Telekomom, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, provodi projekt pod nazivom Generacija NOW.

U projekt je sveukupno uključeno više od 160 edukativnih ustanova u Hrvatskoj (škole, udruge,…), donirana IoT edukacijska oprema, omogućena novčana sredstva za kupnju dodatne opreme te organizirana edukacija i stručna mentorska podrška.

Cilj projekta je povezivati postojeća i nova znanja u području tehnologije pri izradi kreativnih IoT projekata, razvijati kreativnost, inovativnost i razumijevanje modernih tehnologija te stvoriti priliku da sudionici (djeca) realiziraju projekt od koncepta do gotovog modela, da uče jedni od drugih i tako stječu samopouzdanje.

Napredne IoT tehnologije u hrvatskim školama

U projektu Napredne IoT tehnologije u hrvatskim školama u šk. god. 2017./18. koristeći se naprednom Arduino tehnologijom 100 obrazovnih institucija – škola, nevladinih organizacija, domova za djecu bez skrbi – istodobno je izmjerilo i javno prikazalo 7 ekoloških varijabla, uključujući mikro čestice.

Završnoj demonstraciji prethodila su dva poziva za kreativne projekte s korištenjem IoT-a tehnologija vezano uz temu pametnih domova te kućne ljubimce/domaće životinje.

Zajedno smo jači: IoT i Logo projekt

U šk. god. 2016./17. započet je projekt Internet of things i Logo kroz dodjelu sredstava natječaja “Zajedno smo jači” Hrvatskog telekoma.

Cilj projekta je bio maksimalan uspjeh i demonstracija što se zaista može napraviti u školama s relativno malim sredstvima te su djeca u suradnji sa svojim mentorima sudjelovali na nekoliko Call for makers natječaja (Suvremena tehnologija u zaštiti okoliša,

Rješenja za pametan dom,…) u kojima su rješavali probleme iz stvarnog života koristeći moderne tehnologije.

Vizualizacija aktivnosti i projekata IRIM-a

IRIM provodi najveći izvannastavni STEM program u Europi – kroz pokret Croatian Makers s dosegom od više od 350.000 djece i odraslih u Hrvatskoj i regiji najveći je STEM program u Europi.

Pokret Croatian Makers po svojoj veličini i intenzitetu ima veliki utjecaj ne samo na škole i druge obrazovne institucije i školski sustav, već i na društvo u cjelini.

IRIM se usredotočuje na jednake mogućnosti i u tu je svrhu razvio obitelj platformi, u rasponu od najdemokratskijih poput popularizacije STEM područja i uvođenja programiranja u institucije do složenijih projekata poput robotičke lige, naprednog programa kodiranja i drugih naprednih projekata.

Vizualizaciju IRIM-ovih projekata i platformi možete pogledati sa strane.

Novosti iz Stvaralaštva