fbpx

WER - Otvoreni kup Hrvatske

WER Croatian Open se provodi od 2017. godine kada smo objavili prvi natječaj za sudjelovanje. U projekt su se uključile najbolje ustanove iz drugih IRIM-ovih projekata.

IRIM im je osigurao napredne robotičke setove za sudjelovanje te jednom godišnje provodi WER – Otvoreni kup Hrvatke na kojem najbolji natjecatelji dobivaju ulaznice za svjetsko natjecanje World Education Robotics (WER).

WER je napredno natjecanje iz robotike i programiranja koje koristi opremu proizvođača Abilix. Za sudjelovanje u projektu mogle su se prijaviti sve osnovne škole i udruge iz Croatian Makers lige kao i srednje škole iz STEM revolucije.

WER – Croatia Open je prirodan nastavak bogatih izvan-kurikularnih aktivnosti koje IRIM besplatno implementira u školskom sustavu. Natjecanje se održava početkom školske godine, a pobjedničke ekipe dobivaju ulaznice za središnje natjecanje u Šangaju. Otvoreni kupovi odvijaju se i u SAD, Kanadi, Australiji, te drugi Europski kup u Španjolskoj.

Općenito WER kup ima preko 500.000 natjecatelja godišnje u više od 30 zemalja. Pokrenut je u Kini 2000. godine, a prvo svjetsko natjecanje je održano 2013. godine.

Velika prednost ovog natjecanja je da svi učenici imaju iste setove, te tako i iste prilike – rezultati neće ovisiti o financijskoj snazi timova koji stoje iza njih, a pogotovo zato jer je oprema, kao i za Croatian Makers ligu, donirana.

Mogle su se prijaviti sve osnovne škole i udruge koje sudjeluju u Croatian Makers ligi. Novost je bila da iako je IRIM već donirao značajnu količinu opreme i u srednje škole, ovo je prvi put da se i one mogu prijaviti u neki sistemski program IRIM-a.

U šk. god. 2017./18. pobjednički timovi iz Hrvatske s World Educational Robotics (WER) otvorenog kupa Hrvatske održanog u rujnu u Zagrebu u organizaciji Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) su otišli u Šangaj kako bi sudjelovali na WER svjetskom kupu.

Na natjecanju održanom 18. i 19. studenog 2017. sudjelovalo je preko 8.000 sudionika iz preko 20 zemalja, a voditelji i timovi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije su osvojili ukupno 8 medalja i priznanja, detaljnije možete pročitati ovdje.

Prikaz svih škola i ustanova koje su do sada sudjelovale na natjecnju:

Novosti iz WER – Croatia Open