Inicijalna konferencija i predstavljanje projekta „STEM revolucija u zajednici“

Suradnjom organizacija civilnog društva i znanstvene zajednice do napretka cjelokupne zajednice!

16.9.2018.

IRIM je u ožujku 2018. godine započeo provedbu projekta „STEM revolucija u zajednici“ (UP.04.2.1.02.0021).

U prostorijama Muzeja suvremene umjetnosti, 14. rujna smo organizirali inicijalnu konferenciju na kojoj smo predstavili što je do sada napravljeno u projektu i koje su planirane daljnje aktivnosti.

Cilj projekta je poboljšati suradnju između fakulteta (visokoškolskih ustanova) i udruga (organizacija civilnog društva – OCD) uz všestranu korist studenata, nastavnika i djece osnovnoškolske dobi čije će se STEM kompetencije razvijati.

U projektu će se osnovati ukupno 6 STEM centara (kod svakog od projektnih partnera). Svima je podijeljena robotička oprema za korištenje u projektu (mBot i mBot Ranger roboti, micro:bitovi i 3D printeri).

Kako bi pokazali što će se sve moći raditi u sklopu IRIM-ovog STEM centra, na inicijalnoj smo konferenciji organizirali i pokazne radionice za djecu i novinare te ih upoznali s tehnologijama.

Do sada smo educirali nastavnike fakulteta i predstavnike OCD-ova o STEM-u i društveno korisnom učenju, a educirat ćemo i studente kako bi mogli provoditi programe društveno korisnog učenja u Zagrebačkoj, Karlovačkoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji te Gradu Zagrebu.

Aktivnosti koje će studenti moći provoditi uz podršku mentora (nastavnika i CM ambasadora) kao platformu koriste IRIM-ov projekt Croatian Makers liga. Za provedbu aktivnosti studenti će biti honorirani u sklopu nastave, a moći će se uključiti i u provedbu radionica za nastavnike i djecu, izrađivati digitalne materijale te informirati građane o novim tehnologijama u STEM centrima.

Pogledajte fotogaleriju s konferencije:

Ovaj projekt provodi Institut za razvoj i inovativnost mladih- IRIM u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER), Fakultetom organizacije i informatike (FOI), Veleučilištem u Karlovcu (VUKA), Zajednicom tehničke kulture Karlovac, udrugom Mladi informatičari Strahoninca te Institutom za razvoj tržišta rada.

Druge vijesti