fbpx

Robotika

Kroz projekte robotike uključeno je više od 12.000 djece iz više od 600 škola, udruga, knjižnica i neprofitnih organizacija u Hrvatskoj.

Croatian Makers liga je bio prvi projekt IRIM-a započet 2016. godine. Kroz njega smo razvili IRIM-ov način rada u kojem doniramo opremu, besplatno educiramo mentore koji će nastaviti koristiti opremu u radu s djecom te organiziramo aktivnosti kako bi sudionici projekta nastavili koristiti opremu.

Projekte robotike dijelimo na osnovne (u kojima mogu sudjelovati svi) kao što je Croatian Makers liga te napredne kao što su MakeX i WER.

Projekti

Croatian Makers liga

Croatian Makers liga je prvi veliki projekt IRIM-a započet u školskoj godini 2015./16., najveće je takvo natjecanje u EU-u s više od 12 000 djece uključene tijekom svake školske godine u više od 600 škola i neprofitnih organizacija, kojima je IRIM donirao više od 3 000 robota.

Obrazovne institucije redovito sudjeluju u 4 do 5 krugova natjecanja tijekom školske godine i to lokalno, tako da se predmet može integrirati u nastavni plan i program, a ne jednokratno (kao što je uobičajeno na natjecanjima iz robotike).

Dokazani koncept Robotičke lige lokalni partneri uspješno provode u Srbiji, BiH i na Kosovu (s početnim donacijama IRIM-a). Projekt u Srbiji sada obuhvaća gotovo 500 škola, većim ga dijelom financira vlada Srbije i najveći je STEM projekt u srpskim školama.

STEM u zajednici

Projekt STEM u zajednici doprinosi rješavanju problema nedovoljnog interesa opće populacije, posebice djece i mladih, za znanost.

Provedbom ovog projekta više od 400 ustanova (osnovnih škola, udruga, knjižnica i drugih edukativnih ustanova koje rade s djecom osnovnoškolske dobi) diljem Hrvatske opremamo novom robotičkom opremom potrebnom za održavanje edukativnih radionica i sudjelovanje na robotičkim natjecanjima kao i “STEM boxovima” koji će služiti kao izložbeni postavi u ustanovama za zainteresirane prolaznike.

Kroz provedbu projektnih aktivnosti planirano je uključivanje više od 2000 učenika osnovnoškolske dobi i 300 mentora za koje će biti organizirane edukacije za korištenje edukacijske tehnologije i metoda motiviranja djece za ulazak u STEM područja s naglaskom na tehnologiju i inženjerstvo.

MakeX

Napredno robotičko natjecanje MakeX bazira se na istoj tehnologiji kao i Croatian Makers liga, ali natjecatelji nadograđuju svoje robote naprednim dodacima.

MakeX je vodeće regionalno natjecanje u obrazovnoj robotici i sudionici natjecanja su najbolji regionalni timovi iz robotičkih liga iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine te Kosova.

IRIM je od 2018. godine partner MakeX-a za provedbu otvorenog europskog natjecanja, te je u pregovorima za korištenje IRIM-ov koncept ‘liga’ na globalnoj razini.

Vizualizacija aktivnosti i projekata IRIM-a

IRIM provodi najveći izvannastavni STEM program u Europi – kroz pokret Croatian Makers s dosegom od više od 200.000 djece i odraslih u Hrvatskoj i regiji najveći je STEM program u Europi.

Pokret Croatian Makers po svojoj veličini i intenzitetu ima veliki utjecaj ne samo na škole i druge obrazovne institucije i školski sustav, već i na društvo u cjelini.

IRIM se usredotočuje na jednake mogućnosti i u tu je svrhu razvio obitelj platformi, u rasponu od najdemokratskijih poput popularizacije STEM područja i uvođenja programiranja u institucije do složenijih projekata poput robotičke lige, naprednog programa kodiranja i drugih naprednih projekata.

Vizualizaciju IRIM-ovih projekata i platformi možete pogledati sa strane.

Novosti iz Robotike