fbpx

Robotika

Kroz projekte robotike uključeno je više od 12.000 djece iz više od 600 škola, udruga, knjižnica i neprofitnih organizacija u Hrvatskoj.

Croatian Makers liga je bio prvi projekt IRIM-a započet 2016. godine. Kroz njega smo razvili IRIM-ov način rada u kojem doniramo opremu, besplatno educiramo mentore koji će nastaviti koristiti opremu u radu s djecom te organiziramo aktivnosti kako bi sudionici projekta nastavili koristiti opremu.

Projekte robotike dijelimo na osnovne (u kojima mogu sudjelovati svi) kao što je Croatian Makers liga te napredne kao što su MakeX i WER.

Projekti

Croatian Makers liga

Croatian Makers liga je prvi veliki projekt IRIM-a započet u školskoj godini 2015./16., najveće je takvo natjecanje u EU-u s više od 12 000 djece uključene tijekom svake školske godine u više od 600 škola i neprofitnih organizacija, kojima je IRIM donirao više od 3 000 robota.

Obrazovne institucije redovito sudjeluju u 4 do 5 krugova natjecanja tijekom školske godine i to lokalno, tako da se predmet može integrirati u nastavni plan i program, a ne jednokratno (kao što je uobičajeno na natjecanjima iz robotike).

Dokazani koncept Robotičke lige lokalni partneri uspješno provode u Srbiji, BiH i na Kosovu (s početnim donacijama IRIM-a). Projekt u Srbiji sada obuhvaća gotovo 500 škola, većim ga dijelom financira vlada Srbije i najveći je STEM projekt u srpskim školama.

Građanska znanost: mjerenja i promatranja mora

U projektu “Građanska znanost: mjerenja i promatranja mora” djeca i mladi imaju priliku da, koristeći podvodne robote s mogućnošću dubokog zarona, HD snimanjem i robotskom rukom, istražuju svoje morsko obalno okruženje te vrše zapažanja i bilježe promjene s vremenom. Upravo ono što rade znanstvenici.

Glavna aktivnost je konstantno (periodičko) mjerenje temperature duž vodenih stupova na više lokacija u Jadranu, ali se okumentira i situacija na mjestima posebnog interesa kao što su važna staništa, prisustvo ugroženih i invazivnih vrsta, akumulacija morskog otpada i slično.

STEM u zajednici

Projekt STEM u zajednici doprinosi rješavanju problema nedovoljnog interesa opće populacije, posebice djece i mladih, za znanost.

Provedbom ovog projekta više od 400 ustanova (osnovnih škola, udruga, knjižnica i drugih edukativnih ustanova koje rade s djecom osnovnoškolske dobi) diljem Hrvatske opremamo novom robotičkom opremom potrebnom za održavanje edukativnih radionica i sudjelovanje na robotičkim natjecanjima kao i “STEM boxovima” koji će služiti kao izložbeni postavi u ustanovama za zainteresirane prolaznike.

Kroz provedbu projektnih aktivnosti planirano je uključivanje više od 2000 učenika osnovnoškolske dobi i 300 mentora za koje će biti organizirane edukacije za korištenje edukacijske tehnologije i metoda motiviranja djece za ulazak u STEM područja s naglaskom na tehnologiju i inženjerstvo.

Umjetna inteligencija u STEM edukaciji

Projekt UI u STEM edukaciji (UI=umjetna inteligencija) bavi se rješavanjem problema nedovoljnog broja educiranih učitelja i adekvatnih programa u osnovnim školama RH koji bi poticali djecu na stjecanje STEM znanja i vještina.

Projektom planiramo povećati kapacitet i pružiti podršku za učitelje osnovnih škola u RH za korištenje robotike i umjetne inteligencije, čime povećavamo kvalitetu i relevantnost odgoja i obrazovanja te cjelokupnog okruženja za učenje u osnovnim školama.

Kroz provedbu projektnih aktivnosti planiramo razviti kurikul o korištenju umjetne inteligencije u STEM edukaciji, educirati i mentorirati 300 učitelja o primjeni umjetne inteligencije u svom radu te uključiti 60 osnovnih škola u aktivnosti razmjene znanja, prakse i uspostave suradnje.

MakeX

Napredno robotičko natjecanje MakeX bazira se na istoj tehnologiji kao i Croatian Makers liga, ali natjecatelji nadograđuju svoje robote naprednim dodacima.

MakeX je vodeće regionalno natjecanje u obrazovnoj robotici i sudionici natjecanja su najbolji regionalni timovi iz robotičkih liga iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine te Kosova.

IRIM je od 2018. godine partner MakeX-a za provedbu otvorenog europskog natjecanja, te je u pregovorima za korištenje IRIM-ov koncept ‘liga’ na globalnoj razini.

Vizualizacija aktivnosti i projekata IRIM-a

IRIM provodi najveći izvannastavni STEM program u Europi – kroz pokret Croatian Makers s dosegom od više od 350.000 djece i odraslih u Hrvatskoj i regiji najveći je STEM program u Europi.

Pokret Croatian Makers po svojoj veličini i intenzitetu ima veliki utjecaj ne samo na škole i druge obrazovne institucije i školski sustav, već i na društvo u cjelini.

IRIM se usredotočuje na jednake mogućnosti i u tu je svrhu razvio obitelj platformi, u rasponu od najdemokratskijih poput popularizacije STEM područja i uvođenja programiranja u institucije do složenijih projekata poput robotičke lige, naprednog programa kodiranja i drugih naprednih projekata.

Vizualizaciju IRIM-ovih projekata i platformi možete pogledati sa strane.

Novosti iz Robotike