Croatian Makers liga

Robotika svima!

Što je Croatian Makers liga?

Croatian Makers liga je dio projekta Croatian Makers koji je 2014. godine pokrenuo Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM).
Cilj Lige je omogućiti široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju u osnovnoškolskom uzrastu. Svi sudionici dobit će potrebne robote na posudbu, odnosno u trajno vlasništvo.

Platforma na kojoj se odvija liga je edukacijski robot mBot (Bluetooth verzija) koja nudi vrlo jednostavan ulazak u svijet robotike, ali omogućava i naprednije korištenje.

Natjecanje je podijeljeno u dvije kategorije: 1.-5. i 6.- 8. razred osnovne škole. Natjecanja će se odvijati otprilike jednom mjesečno, a prve discipline biti će praćenje crte, pronalaženje izgubljenog prijatelja i izbjegavanje prepreka.

U 2015./2016. školskoj godini planirali smo uključiti 50-60 škola i centara za rad s mladima. Obzirom na veliki interes za Ligu u prvome valu je uključeno 220 škola i udruga te podijeljeno više od 1000 robota diljem Hrvatske!

Početkom 2016./2017. školske godine, otvorili smo novi natječaj za uključivanje ustanova u Ligu. Planirali smo uključiti dodatnih 100. Zbog većeg broja prijava, ponovno smo odlučili prihvatiti sve prijavljene ustanove u Croatian Makers ligu, njih 141.

Trenutno, Croatian Makers liga uključuje više od 360 škola i ustanova te preko 8000 učenika i učenica.

Kako se prijaviti?

Škole i centre koji rade s mladima mogu prijaviti punoljetne osobe uključene u institucionalnu edukaciju mladih. Odgovorne punoljetne osobe odgovaraju i za opremu zaduženu u svrhu natjecanja. Privatne ustanove ili organizacije za koje se plaća školarina ili članarina mogu sudjelovati Ligi, ali će svoju opremu trebati kupiti sami. Odbor u sastavu Nenad Bakić, Rujana Bakić, Igor Žonja, Vlado Lendvaj i Paolo Zenzerović odabrat će su sudionike.

Prijave na Ligu su zatvorene, a za sve novosti oko Lige i nova uključivanja u Ligu pratite naše Novosti CM Lige.

 

Kako ćete dobiti svoje mBotove?

Sudjelovanjem u Ligi svaki sudionik zadužuje svoje mBotove s kojim se druži kroz cijelu natjecateljsku sezonu. U natjecateljskoj sezoni planirano je održavanje 5 kola, a sudjelovanje je obavezno na barem 4 kola za sve prijavljene. Svi sudionici koji sudjeluju u barem 4 kola, na kraju natjecanja dobivaju mBotove u trajno vlasništvo!

Podjela mBotova bit će prije početka Lige preuzimanjem u jednom od regionalnih centara Lige, pri čemu će se organizirati i inicijalne radionice za nastavnike i voditelje.

 

Kako je organizirano natjecanje?

Svi sudionici će biti podijeljeni u regionalne grupe i natjecanja će biti organizirana u regionalnim centrima diljem Hrvatske. Dio natjecanja održati će se online iz prostora sudionika natjecanja. Cilj je da svi sudionici iz cijele Hrvatske mogli u jednom poslijepodnevu u toku radnog tjedna odraditi sudjelovanje.

Pri tome je inicijalni plan dva ili tri kola održati fizičkim dolaskom u centar, a ostatak kola video linkom ili video dokumentacijom- sudionici sudjelovanje mogu obaviti iz svojih škola ili centara.

 

Gdje će se objavljivati rezultati?

Rezultate ćete osim na ovoj web stranici moći pratiti i u Jutarnjem Listu, zato se potrudite jer vas gleda cijela Hrvatska!

 

Kako pratiti odvijanje i novosti vezane za Croatian Makers Ligu?

Sve novosti oko Lige i nova uključivanja u Ligu pratite naše Novosti CM Lige.

VAŽNO:

Utorak, 8.3.2016.

Rok za prijave je prošao 1.3.2016.

Utorak, 23.2.2016.

Zbog jako velikog broja prijava koji je značajno nadmašio naša očekivanja odlučili smo naručiti još opreme (više informacija uskoro). Međutim za sve prijave od sada na dalje ne možemo garantirati da ćemo ih moći uključiti u Ligu. Slobodno se i dalje prijavljujte, ali molimo da prijave shvatite fakultativno. (Međutim, učinit ćemo sve u našoj moći da uvažimo sve prijave.)

 

PRIJAVA ZA CROATIAN MAKERS LIGU

Rok za prijave je prošao 1.3.2016.

POKROVITELJI

pod Pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske

Medijski pokrovitelj: Jutarnji list / EPH

Pokrovitelji: MojPosao, SELECTIO

Medijski partneri: Bruketa & Žinić (dizajn)

Vijesti iz Croatian Makers lige

Croatian Makers Liga

doniranih robota u CM Ligi

uključenih ustanova

uključenih učenika i učenica

U rujnu 2015. smo pokrenuli Croatian Makers ligu u kojoj je do sada donirano više od 1.800 robota u preko 360 škola i ostalih ustanova kako bi one mogle sudjelovati u robotičkoj ligi.