Croatian Makers liga

Robotika svima!

Što je Croatian Makers liga?

Croatian Makers liga je dio projekta Croatian Makers koji je 2014. godine pokrenuo Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM).
Cilj Lige je omogućiti široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju u osnovnoškolskom uzrastu. Svi sudionici dobit će potrebne robote na posudbu, odnosno u trajno vlasništvo.

Platforma na kojoj se odvija liga je edukacijski robot mBot (Bluetooth verzija) koja nudi vrlo jednostavan ulazak u svijet robotike, ali omogućava i naprednije korištenje.

Natjecanje je podijeljeno u dvije kategorije: 1.-5. i 6.- 8. razred osnovne škole. Natjecanja će se odvijati otprilike jednom mjesečno, a prve discipline biti će praćenje crte, pronalaženje izgubljenog prijatelja i izbjegavanje prepreka.

U 2015./2016. školskoj godini planirali smo uključiti 50-60 škola i centara za rad s mladima. Obzirom na veliki interes za Ligu u prvome valu je uključeno 220 škola i udruga te podijeljeno više od 1000 robota diljem Hrvatske!

Početkom 2016./2017. školske godine, otvorili smo novi natječaj za uključivanje ustanova u Ligu. Planirali smo uključiti dodatnih 100. Zbog većeg broja prijava, ponovno smo odlučili prihvatiti sve prijavljene ustanove u Croatian Makers ligu, njih 141.

Trenutno, Croatian Makers liga uključuje više od 360 škola i ustanova te preko 8000 učenika i učenica.

Kako se prijaviti?

Škole i centre koji rade s mladima mogu prijaviti punoljetne osobe uključene u institucionalnu edukaciju mladih. Odgovorne punoljetne osobe odgovaraju i za opremu zaduženu u svrhu natjecanja. Privatne ustanove ili organizacije za koje se plaća školarina ili članarina mogu sudjelovati Ligi, ali će svoju opremu trebati kupiti sami.

Natječaje za uključenje u projekt objavljujemo ciklički. Novosti oko natječaja pročitajte u novostima Croatian Makers lige.

 

Kako ćete dobiti svoje mBotove?

Sudjelovanjem u Ligi svaki sudionik zadužuje svoje mBotove s kojim se druži kroz cijelu natjecateljsku sezonu. U natjecateljskoj sezoni planirano je održavanje 5 kola, a sudjelovanje je obavezno na barem 4 kola za sve prijavljene. Svi sudionici koji sudjeluju u barem 4 kola, na kraju natjecanja dobivaju mBotove u trajno vlasništvo!

Podjela mBotova bit će prije početka Lige preuzimanjem u jednom od regionalnih centara Lige, pri čemu će se organizirati i inicijalne radionice za nastavnike i voditelje.

 

Kako je organizirano natjecanje?

Svi sudionici će biti podijeljeni u regionalne grupe i natjecanja će biti organizirana u regionalnim centrima diljem Hrvatske. Dio natjecanja održati će se online iz prostora sudionika natjecanja. Cilj je da svi sudionici iz cijele Hrvatske mogli u jednom poslijepodnevu u toku radnog tjedna odraditi sudjelovanje.

Pri tome je inicijalni plan dva ili tri kola održati fizičkim dolaskom u centar, a ostatak kola video linkom ili video dokumentacijom- sudionici sudjelovanje mogu obaviti iz svojih škola ili centara.

 

Gdje će se objavljivati rezultati?

Rezultate ćete osim na ovoj web stranici moći pratiti i u Jutarnjem Listu, zato se potrudite jer vas gleda cijela Hrvatska!

 

Kako pratiti odvijanje i novosti vezane za Croatian Makers Ligu?

Sve novosti oko Lige i nova uključivanja u Ligu pratite naše Novosti CM Lige.

POKROVITELJI

pod Pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske

Vijesti iz Croatian Makers lige

Croatian Makers Liga

doniranih robota u CM Ligi

uključenih ustanova

uključenih učenika i učenica

U rujnu 2015. smo pokrenuli Croatian Makers ligu u kojoj je do sada donirano više od 1.800 robota u preko 360 škola i ostalih ustanova kako bi one mogle sudjelovati u robotičkoj ligi.