WER - Otvoreni kup Hrvatske

Napredno robotičko natjecanje u regiji

Objavljeni su rezultati natječaja!

text

BBC micro:bit – STEM revolucija u školama

Svako dijete ima pravo na priliku!

text

Predsjednica Republike Hrvatske

  pokroviteljica Croatian Makers lige

text

Croatian Makers i HT

Internet of Things i Logo u hrvatskim školama

text

Croatian Makers je projekt udruge

Institut za Razvoj i Inovativnost Mladih – IRIM

IRIM je privatno financiran i misija mu je sadržana u imenu, a polazi od uvida da je mentalni procjep između razvijenog svijeta i Hrvatske sve dublji, ali ga je u doba otvorenih i dostupnih tehnologija i medija svakome sve lakše preskočiti – sve je uži.

Kao glavnu platformu za razvoj mladih IRIM vidi robotiku i automatiku, koji su postali vrlo dostupni – tehnološke i financijske ulazne barijere su se izrazito smanjile, a taktilnost, izazovnost i brzina rezultata ih čine izuzetno atraktivnima kao didaktički alat.

Robotika i automatika su idealni alati i za ulazak u svijet programiranja (‘coding’) i općenito STEM zanimanja u kojima je hrvatsko školstvo izrazito deficitarno. Međutim, glavni doprinos društvu IRIM vidi u mijenjanju mentalnog sklopa, prebacivanjem fokusa s prošlosti na sadašnjost i budućnost.

IRIM donira i razvija robotiku i automatiku u osnovnoškolskim uzrastima, ali i u starijima koji su bliži svijetu rada i poduzetništva.

Niže je mapa dosadašnjih donacija, a neka iskustva partnera možete vidjeti ovdje. Kao što vidite, najveća koncentracija je u Slavoniji, vjerojatno vezano uz tešku gospodarsku situaciju i društvenu perspektivu, ali želju da se nešto napravi. Jedina donacija izvan Hrvatske je išla u Livno.

Neke stvari na mapi nisu označene. Primjerice, donirali smo prve bespilotne letjelice HGSS-u, ovo je prva takva (još 2014. kad su bile manje dostupne), a kako se to uklapa u projekt možete vidjeti iz ovog dijela izjave: “… Mislim da pomoću specifikacija HGSS-a možemo vrlo brzo razviti vrhunske proizvode upravo u segmentu naprednih upotreba bespilotnih letjelica i to, štoviše, u radu s mladima.”  Cilj je, dakle, razvijati robotiku i automatiku što više u starijim godištima, bližima svijetu poduzetništva i rada.

Početkom 2016. fokus smo privremeno u potpunosti prebacili na osnovnoškolski uzrast, pokretanjem Croatian Makers lige, u kojoj će sudjelovati preko 200 škola i drugih ustanova!

Osnivači udruge su Nenad i Rujana Bakić.

Do siječnja 2016. IRIM je donirao opremu u 60-ak škola i centara za rad s mladima, a s novom akcijom Croatian Makers liga želi taj broj multiplicirati.

Donacije ustanovama prije pokretanja CM lige

Donacije ustanovama uključenim u CM ligu

Donacije ustanovama uključenim IoT i Logo projekt